Як отримати громадянство Польщі

Польща повноправний член Європейського Союзу. Економіка країни активно розвивається. Багатьох українців цікавить питання, як легально отримати польське громадянство? Наскільки складна процедура отримання офіційного статусу поляка.

получить польское гражданствоУ статті зібрана інформація про законні способи легалізації та оформленні громадянства в Польщі.

Що ж дає українцям Польське громадянство? Це можливість працевлаштування в Польщі, проживання і подорожей в будь-якій країні ЄС та Зону Шенгену. Лояльне законодавство дозволяє пройти процедуру отримання ПМЖ, а згодом і польського громадянства в найкоротші терміни без надмірних витрат на покупку нерухомості або інвестиції.

Способи отримання

Законодавством Польщі передбачено кілька способів набуття польського паспорта громадянина. Розглянемо докладніше, як на законних підставах отримати громадянство Польщі.

  1. Ius Sanguinis або громадянство Польщі по крові

Дитина має право претендувати на отримання громадянства, якщо один з її батьків є поляком. Місце народження не має значення. Підставою для отримання громадянства можуть виступати і підтверджуючі документи про те, що найближчі родичі дідусь чи бабуся були поляками.

  1. Принцип території.

Всі діти, знайдені або народжені, якщо батьки не встановлено, на території Польщі вважаються польськими громадянами. Але народження в Польщі не дає автоматичного права отримання громадянства, якщо батьки відомі, і обидва не є польськими громадянами, дитина отримує громадянство на загальних підставах.

3. Польське громадянство по карті поляка.

Власники карти поляка мають право претендувати на польське громадянство по корінню. Це швидкий спосіб отримання громадянства. Термін дії картки 10 років. Карта дозволяє, отримати вид на проживання, полегшує відкриття довгострокової і багаторазової візи. Дає право на оформлення громадянства Польщі за походженням.

  1. Через усиновлення.

Діти до 16 років отримують громадянство за народженням, як діти без батьків, народжені або виявлені на території Польщі.

  1. Громадянство Польщі не можна отримати автоматично через шлюб.

Але іноземець, який прожив в країні два роки і перебуває в шлюбі з польським громадянином протягом трьох років, має право подати заяву з проханням про надання громадянства.

  1. Отримання громадянства Польщі через подачу заяви на ім’я президента.

Президент має право задовольнити прохання про надання громадянства. У цьому випадку не вимагається безперервне проживання на протязі двох років. Цей спосіб популярний у власників карти поляка або карти побиту. Громадянство і статус ПМЖ можна отримати через 4 місяці, але заяви можуть розглядатися і протягом року.

Заяву в адміністрацію президента подають:
  • у Польщі через Воєводу;
  • в Україні через Консула;
  • надіслати поштою рекомендованим листом.

Документи іноземною мовою повинні мати переклад у сертифікованого перекладача.

Бланк заяви, зразки заповнення та вимоги до фото можна сказати на офіційному сайті Посольства.

  1. Іноземця може визнати громадянином Польщі, якщо він:
  • кілька років має статус ПМЖ, має легальну роботу, постійне місце проживання з пропискою, володіє польською мовою, добре інтегрований у суспільство;
  • два роки проживає в країні і перебуває у шлюбі з поляком або людиною, без громадянства три роки;
  • має статус біженця і проживає в країні легально два роки;
  • діти до 16 років, якщо один з батьків поляк, а інший є громадянином згоден на здобуття дитиною польського громадянства;
  • діти, які не досягли 16 років, один з батьків яких пройшов процедуру відновлення громадянства, а інший дав письмову згоду на отримання польського громадянства для дитини.
  • перебуває в Польщі десять років, має дохід і місце проживання;
  • два роки легально перебуває в країні за виданим на підставі польського походження вирішення.

Бажаючі оформити польське громадянство повинні надати свідоцтво, що підтверджує знання польської мови.

Відновлення громадянства

Чи можна відновити польське громадянство? Так, це можливо. Заяву з проханням про відновлення на території Польщі подають до МЗС Польщі, на території України Консульство або Посольство Польщі.

Документи:

  1. Цивільний паспорт.
  2. Якщо змінювалося прізвище довідку про зміну.
  3. Документ, що підтверджує втрату польського громадянства.
  4. 1 фото розмір 3 х 4 см.

Документи переводять на державний польську мову.

Кожне клопотання про визнання громадянства міністр закордонних справ Польщі розглядає індивідуально. День прийняття рішення є датою присвоєння конкретній людині статусу резидента.

Документи для отримання громадянства

Пакет документів для отримання польського громадянства подають особисто. У Польщі в Воєводство за місцем проживання, МЗС або канцелярію Президента. В Україні в Посольство або Консульство.

Необхідно надати:
  1. Заповнена польською мовою заяву з датою і підписом.
  2. Цивільний паспорт.
  3. Свідоцтво про народження.
  4. Автобіографію пишуть польською мовою.
  5. Виписку з банку про стан особових рахунків.
  6. Документи, що підтверджують право власності на нерухомість або договір про оренду житла.
  7. Одне фото, розмір 4 х 3 див.
  8. Чек про сплату держмита.

Заявників цікавить, скільки коштує оформлення польського громадянства? Ціна складається з державного Мита 219 злотих і послуг за оформленню. Залежить від способу підготовки документів (самостійно або за допомогою агентства) та місця отримання в МЗС ПР або Посольство. Уточнюйте ціну сервісних послуг на місці.

Строк розгляду заяв від трьох місяців до року.

Подвійне громадянство дозволено чи ні?

Польське законодавство допускає наявність подвійного громадянства. Закон України не передбачає такого права, але санкції за порушення не закріплені на законодавчому рівні. Якщо не плануєте відмовлятися від українського громадянства, не варто одночасно мати при собі два паспорти польський та український.

Підіб’ємо підсумки

Тепер ви знаєте, як офіційно отримати польське громадянство українцю. В оформленні немає нічого складного. Влада Польщі зацікавлені в залученні професіоналів та молоді.

Легальне працевлаштування за кордоном перший крок на шляху отримання громадянства в ЄС. Шукайте вакансії на сайті eurabota. Заробляйте і отримуйте досвід життя в інших країнах.