Як українцю легально переїхати в Польщу

Українці хочуть працювати і жити за кордоном. Багато хто цікавиться, як переїхати жити в Польщі. Країна приваблює близьким розташуванням до України і легкістю освоєння мови та працевлаштування.

переехать на жительство в Польшу

Із статті ви дізнаєтесь, як легально переїхати в Польщу з України, наскільки великі витрати, які способи отримання права на проживання існують, які документи необхідно підготувати.

Способи переїзду

Передбачено кілька способів переїзду на постійне місце проживання до Польщі з України.

  1. Репатріація.

Особи, які документально підтверджують польське походження мають право на оформлення візи репатріанта. Репатріант отримує громадянство та державну допомогу після переїзд на батьківщину в Польщу. Прохання подають на ім’я Консула Польщі.

  1. Реєстрація бізнесу.

ВНП (Тимчасовий Вид на проживання) у Польщі можна отримати на підставі реєстрації власної компанії. Потрібна віза категорії «D» та дозвіл на ведення підприємницької діяльності. Після року успішної роботи подають заяву на ПМП (Постійне проживання). П’ять років постійного проживання дає право подати клопотання про надання статусу резидента ЄС.

  1. Легальне працевлаштування відмінний варіант для переїзду.

Багато хто цікавиться, як українцю поїхати в Польщу на заробітки. Знайдіть вакансії, домовтеся з роботодавцем про умови співпраці, укладайте трудовий договір або дочекайтеся запрошення на роботу. Підписаний договір та запрошення є підставою для відкриття робочої візи категорії «D».

При першому отриманні віза видається на шість місяців. Після закінчення терміну дії продовжується на один рік. При взаємному бажанні сторін можливе продовження візи. Через два-три роки перебування в Республіці Польща подають клопотання на отримання виду на проживання, через п’ять років заява про надання права на постійне проживання.

Бажаючим працювати за фахом українцям необхідно пройти процедуру підтвердження (носрификации) диплома. Багато хто цікавиться, як переїхати до Польщі на постійне місце проживання з України, не маючи фахової освіти? Дивіться вакансії для людей без кваліфікації.

  1. Навчання у польських ВУЗах, отримання спеціальності в коледжі, вивчення мови на курсах відмінний варіант переїзду.

    Обучение в польском вузе фото

    Студентська віза служить підставою для оформлення посвідки на проживання.

  2. Вступ в шлюб

Вступив у шлюб з польським громадянином іноземець отримує посвідку на проживання на два роки. Після закінчення цього терміну подає прохання про надання права на постійне проживання. Після 5 років перебування має право подати клопотання на отримання громадянства Республіки Польща.

Зверніть увагу:

Викриті в укладанні фіктивного шлюбу особи, піддаються депортації та позбавляються права відвідування Європейського Союзу.

  1. Возз’єднання членів сім’ї

Якщо в одного з подружжя є постійний або тимчасовий вид на проживання, Карта Побиту або Блакитна Карта приїхав без візи на підставі закордонного паспорта з биометрикой чоловік ініціює процедуру возз’єднання членів сім’ї. Прохання про надання посвідки на проживання можна подати лише на території Республіки Польща.

Якщо чоловік, що проживає в країні, документально підтвердить наявність постійного доходу, достатній для утримання сім’ї розмірі другому дружину на три роки оформлять тимчасовий вид на проживання. Для маленької дитини бажано знайти місце в дитячому садку і разом з пакетом документів надати довідку.

  1. Як біженець

Військові дії в східних областях України викликали спроби перетину кордону Польщі біженцями, у деяких немає паспортів. Прикордонна служба ПР надає притулок на ізольованій території. Через рік чоловік, який прибув до Польщі без посвідчення особи, подає прохання про надання статусу біженця на ім’я Головного коменданта прикордонної служби.

Як переїхати в Польщу сім’єю

Одним з варіантів переїзду з сім’єю це отримання легальної роботи в Польщі одним з подружжя та отримання національної робочої візи категорії «D»

Підставою для відкриття візи з правом працевлаштування категорії «D» є отримане запрошення від роботодавця або трудовий договір.

Договор фото

Якщо їсте в перший раз, візу відкривають на шість місяців з правом продовження після закінчення цього строку. Для чоловіка, не має запрошень та дітей, відкривають короткострокову візу на 90 днів з терміном дії протягом півріччя.

Запрошений на роботу чоловік подає в Польщі, пакет документів для оформлення Блакитної карти або Карти побиту для всіх членів сім’ї. Для отримання позитивного рішення одержуваної заробітної плати повинно бути достатньо для оплати оренди житла та утримання сім’ї (600 злотих на людину).

Виїжджайте в повному складі. В момент подачі заяви на оформлення карт вся сім’я повинна перебувати в Польщі. Підставою для оформлення карт служать дійсні візи. Заздалегідь уточнюйте терміни подачі клопотань. Можна переїхати Польщу з дитиною одним з батьків за наведеною вище схемою, але другий батько повинен надати нотаріально завірений дозвіл на виїзд дитини або уявіть довідку, що виховуєте дитину самотужки.

Що потрібно підготувати для переїзду на постійне проживання в Польщі

Насамперед, необхідно потурбуватися про візи. Бажано відкрити Національну візу категорії «D» для одного члена сім’ї. Буде потрібно стандартний пакет документів:

  • закордонний паспорт;
  • внутрішній паспорт + копія;
  • 3 фото розмір 3.5 х 4 см;
  • анкета, заповнена польською мовою;
  • запрошення працедавця, трудовий договір, довідка про надходження на мовні курси, коледж, ВНЗ або інша підстава для відкриття візи;
  • дипломи про освіту + переклад на польську мову;
  • страховка медична з покриттям тридцять тисяч євро;
  • чек про оплату візового збору.

З біометричним закордонним паспортом дозволено в’їжджати в Польщу без візи, знайти роботодавця на місці, укласти трудовий договір, відкрити візу «D» з правом працевлаштування подати прохання на оформлення Карти Побиту з правом ВНП. Підтвердження надходження на курси вивчення польської мови або вищий навчальний заклад Польщі підстава для відкриття студентської візи. Знання польської мови вагомий плюс для емігрантів.

Житлове питання

Роботодавець часто надає постійне або тимчасове житло, студентам пропонують місця в гуртожитку. Житло для тривалого проживання краще шукати, перебуваючи в Польщі.

Місячна вартість оренди двох кімнатної квартири
РозташуванняЦіна в злотих
Варшава2900
Вроцлав2360
Гданськ2000
Бидгощ1267

До суми оренди додайте комунальні платежі.

Витрати на переїзд

Тих, хто планує переїзд, цікавить, наскільки великі фінансові витрати.

Витрати на переїзд в Польщу
ПризначенняСума
Репатріація0
Карта поляка + володарі карти не оплачують отримання візи0
Відкриття бізнесу1162 євро на формування статутного капіталу
 950-2900 € реєстрація фірми
Оформлене роботодавцем запрошення
  • Отримання запрошення за допомогою агентства 45 євро;
  • Безкоштовно якщо знайдете зацікавленого роботодавця самостійно
Оформлення візи35 €
НавчанняЗа один навчальний рік від 1100 €
Оплата житлаЩомісяця 2000 злотих
КомуналкаЩомісяця 340 злотих
ХарчуванняДля однієї людини на місяць 600 злотих
Транспортні витратиАвтобус Київ Варшава 600 гривень

Авіа-переліт 2800 гривень

Це мінімальні витрати. Бажано мати запас коштів на всякий випадок.

Підіб’ємо підсумки

Українці хочуть жити і працювати в Польщі, оцінюючи плюси і мінуси постійного проживання на території Євросоюзу, відзначають позитивних моментів більше, незважаючи на труднощі адаптації.

Поширений спосіб переїзду пошук вакансій на сайті eurabota, отримання запрошення, оформлення робочої візи категорії «D», після прибуття до місця роботи подача клопотання про надання тимчасового дозволу на проживання, через три роки отримання права на постійне проживання, через 5 років здобуття громадянства.