Життя в Польщі для українців

Враховуючи складну ситуацію на сході нашої країни, хитку економіку, непередбачувані напрямки розвитку України велика кількість наших співвітчизників вибирають яку країну поїхати для роботи, а можливо і для постійного місця проживання. За статистикою останніх трьох років все більшу популярність набирає польський напрямок. Робота і життя в Польщі істотно стабільніше, ніж в Україні.

Українці звикли вважати Польщу чимось рідним і близьким. І тому понад 90% трудових мігрантів у цій країні – це українці.

Польша фото

Про те, яке життя в Польщі після переїзду, і що чекає там наших співвітчизників, читайте в цьому матеріалі.

Як переїхати жити в Польщу українцям

Українцям, для легальної життя і роботи необхідно дозвіл. Для початку оформляється робоча віза в Польщу, за допомогою фірми роботодавця, яка надсилає запрошення. Потім, через певний період проживання на території цієї країни можна отримати тимчасовий вид на проживання (внж), так звану карту побиту.

Можна піти й іншим шляхом. У разі, якщо у майбутнього мігранта є або були родичі-поляки з’являється можливість оформити документ під назвою карта поляка. Життя в Польщі карта поляка дає кілька привілеїв у порівнянні з робочою візою. Серед них:

  • Скорочене час до отримання громадянства
  • Полегшене оформлення документів на місці
  • Відсутність необхідності отримання робочих віз та легалізація роботи без участі роботодавця

Польські компанії із задоволенням пропонують офіційне працевлаштування випускників польських університетів, адже вважається, що колишні студенти вже пройшли період адаптації і можуть без проблем працювати в цьому співтоваристві.

Життя в Польщі – умови проживання

Життя в Польщі для українців в 2017 році, вартість якої вище, ніж на батьківщині хоч і виглядає безхмарним, але все не так просто. З одного боку зарплати, які на порядок вище, ніж українські. З іншого – ціни. Високі податкові ставки, контроль з боку держави за мігрантами та їх діяльністю істотно ускладнюють життя людям, що змінив місце проживання.

Для прикладу розглянемо ціни на життя у великих містах Польщі.

Житло

Аренда жилья в Польше

Отже, оренда житла обійдеться в суму від 1200 до 2500 злотих в місяць. Найдешевша оренда середніх розмірів квартири в Будогоще. Найдорожча у Варшаві. Варшава, як і інші столиці в світі, для життя один з найдорожчих міст країни. Навіть беручи до уваги, що і зарплати тут вище, ніж в інших містах, витрати у процентному співвідношенні все одно більше, ніж у Гданську, Вроцлаві чи Кракові.

Заощадити на квадратних метрах можна, якщо орендувати не квартиру, а кімнату в гуртожитку. В такому випадку йти на оренду буде до 800 злотих. Так само можна орендувати квартиру з компаньйоном, і тоді вартість оренди ділити на кількість людей, що проживають на житловій площі. Але який би варіант вирішення житлової проблеми ви не вибрали, до суми за оренду доведеться додати оплату комунальних послуг. У квитанції за квартплату цифри доходять до 700 злотих. Однак і роботу комунальних підприємств видно на вулицях. В основному сніг взимку прибирається вчасно, а лампочки у під’їзді горять за розкладом.

Транспорт

Крім оплати житла, життя і робота в Польщі передбачає і витрати на транспорт. В середньому на пересування по місту в місяць може йти до 150 злотих.

Общественный транспорт в Польше

У цю суму входить середній проїзний на громадський транспорт терміном дії на місяць і кілька поїздок на таксі. Польські міста пристосовані до пересування на велосипеді. Це не тільки корисно для здоров’я, але і економічно вигідно. А так же часто швидше, ніж на автобусах або трамваях.

Харчування

На харчування в місяць на двох сягає 800-1200 злотих. Це якщо готувати самостійно. За обід в кафе або недорогому ресторані треба заплатити близько 50 злотих за двох. З харчуванням треба бути уважним. Враховуючи, що в державні свята в Польщі не працюють продуктові магазини і взагалі торгівля дуже обмежена, закуповуватися треба заздалегідь, адже якщо цього не зробити, можна залишитися голодним.

Медицина

Польська медицина здебільшого страхова. Безумовно, в екстрених випадках помирати на вулиці людину не залишать, проте планові прийоми ведуться при наявності страхового поліса. Умови торгівлі в аптеках так само дещо відрізняються від тих, до яких ми звикли на батьківщині. Приблизно 85% лікарських препаратів, що відпускаються за рецептами. Навіть звичні для нас анальгетики можна придбати виключно після відвідин лікаря.

Відпочинок

Відповідаючи на питання, скільки коштує жити в Польщі не варто забувати і про розваги. Взагалі в цій країні індустрія розваг сильно розвинена. Однак багато поляки воліють на вихідні або у відпустку подорожувати по країнах Європи. Нерідко можна зустріти польську родину на природі або в сімейному ресторані.

Семейный ресторан в Польше

Молодь найчастіше проводить вільний час в клубах і кінотеатрах.

Відгуки про життя в Польщі

Життя в Польщі очима емігранта не виглядає простий і невигадливої. Мовний бар’єр може стати істотною перешкодою. Незважаючи на те, що польська та українська мови між собою схожі і, можна сказати, споріднені, вони все ж таки різні і час і зусилля доведеться витратити на вивчення. Хоча в цілому для українців це все ж простіше, ніж для інших національностей.

Процес адаптації до іншого статуту для усіх проходить по-різному. Життя в Польщі, за відгуками українців, які вже встигли влаштуватися там, набагато сильніше підпорядкована правилам. Для поляка неприйнятно сперечатися з поліцейським на дорозі або влазити без черги в поліклініці. Там все набагато прозоріше з документами і податками. З іншого боку і місця для несподіванок набагато менше.

Життя в Польщі – плюси і мінуси

Підводячи підсумки, важливо сказати про те, що, незважаючи на можливі труднощі, при переїзді в Польщі – життя у Польській державі українцям принесе в основному плюси. Хоч ціни трохи вищі від українських, але й зарплати на порядок більше, що цілком покривають витрати на комфортне проживання. Менталітет у поляків близький з українським. Ставлення до життя і можливостям приблизно рівні, але в Польщі набагато простіше реалізуватися завдяки більш зрозумілому укладу життя і відсутності такої кількості корупції, як в Україні.

Громадяни Польщі ставляться до мігрантів з розумінням і підтримкою. А велика українська діаспора, в свою чергу, теж допоможе більш простої адаптації до життя в Польщі.