У Польщі підрахували внесок українських трудових мігрантів в економіку

Економісти Національного банку Польщі оцінили внесок в економіку країни працівників, які приїхали з України. Згідно з їхніми підрахунками, за попередні п’ять років українські трудові мігранти забезпечили близько 11 відсотків зростання економіки Польщі.

У країні щороку спостерігається стійка тенденція збільшення числа компаній, які вважають за краще офіційно брати на роботу українців.

Аналітики підкреслюють, що ефект впливу трудової міграції був би істотно більшим, але цьому заважає затягування оформлення документів на проживання та роботу. Такий стан справ збільшує число українців, які змушені працювати нелегально.

У Польсько-українській господарській палаті підкреслюють, що процес оформлення документів, які легалізують перебування українців у Польщі, дуже затягнутий. Наприклад, українцям, які прибувають в Нижньосилезське і Поморське воєводства, на оформлення дозволу, яке дає право проживати та офіційно працевлаштуватися в Польщі, потрібно чекати майже рік. Близько 9 місяців приймають рішення і оформляють документи в Любуському та Великопольському воєводствах. У Мазовецькому воєводстві в середньому потрібно чекати на документи близько 6 місяців.

Адміністрації воєводств вживають заходів, щоб скоротити терміни видачі документів. Однак, очевидно, що їх поки недостатньо, оскільки в більшості воєводських управлінь українцям доводиться місяцями чекати дозволу на роботу та перебування в Польщі.

Віце-президент Польсько-української господарської палати Анджей Дрозд зазначає, що «це створює численні проблеми і для роботодавця, і для працівника, розширює тіньовий ринок, невигідний як для перших, так і для других, а також для держави. Польщі необхідно розблокувати процес легалізації праці та перебування, а також розширити соціальний пакет для працівників із України».

Нагадаємо, раніше ми писали, що польські роботодавці все більше довіряють українцям посади керівників у різних секторах польської економіки.

Установа соціального страхування Польщі (ZUS) зареєструвала 483 тисяч українців, які сплачують страхові внески.