Карта поляка – як оформити документ українцям

Польща та Україна – країни, пов’язані багатовіковими культурними, історичними та економічними зв’язками.

У кожній четвертій українській родині є предки, які є поляками за походженням.

Протягом XIX і XX століть мільйони поляків розселені по країнах, що входять в тодішній Радянський Союз. З-за цього багато етнічних поляків і їх предків опинилися за кордонами Польщі – в Україні, Білорусі, Литві та інших країнах Європи.

Польша фото

 

Однак, в минулому десятилітті, а також протягом цієї декади, уряд Польщі вирішив відновити історичну справедливість і повернути на батьківщину співвітчизників і їх нащадків. Причини рішення польської влади про репатріації етнічних поляків засновані не тільки на благородство, але і мають цілком “приземлені” причини. Так, влада має намір залучити нові робочі кадри, так як економіка країни переживає кадровий голод, який можуть «вгамувати» вихідці з Польщі та їх нащадки.

У цьому матеріалі буде розглянуто, як отримати карту поляка, хто має право отримати документ, що потрібно для оформлення і якими правами володіє власник карти поляка.

Що таке карта поляка

Під поняттям «карта поляка» мається на увазі документ, який доводить факт належності іноземного громадянина до польської нації.

Закон про Карту поляка був прийнятий 10 років тому – у вересні 2007 року. Головною метою прийняття акта названа підтримка цінностей польського народу в країнах СНД і Балтії. Таким чином Республіка намагається зберегти мовні, культурні, родинні та ментальні корені польського народу в довколишніх країнах.

Однак, експерти, також як і політики стверджують, що непрямої метою прийняття закону про карту поляка називається залучення в країну легальних мігрантів. В кінці минулого десятиліття в країні почався економічний бум, підтримувати який і зобов’язані нові працівники. Природно, що польські власті вирішили контролювати міграційні процеси і придумали для цього законний механізм, пов’язаний з оформленням карти поляка.

Як отримати карту поляка

Карта поляка фото

Бажаючим отримати карту поляка, необхідно відповідати низці вимог. Зазначимо, що наявність факту польського походження – це перший етап процедури. Так, польські влади вимагатимуть від кандидата довести відповідність ряду критеріїв:

– володіння польською мов (базовий рівень і вище);

– наявність знань про історію Польщі;

– ознайомлення з культурою і побутовими традиціями;

– наявність паспорта однієї з країн колишнього Радянського Союзу;

– відсутність дій або висловлювань, які опосередковано або прямо можуть завдати шкоди іміджу Польщі або державної безпеки.

Заявник зобов’язаний пред’явити документальний доказ наявності родинних зв’язків з етнічним поляком. В державні органи потрібно надати письмовий документ одного з родичів, де зазначено польське походження. Також в якості документального підстави для оформлення карти поляка може стати активна діяльність особи в його рідній державі, спрямована на підтримку і розвиток польської мови і культури протягом трьох і більше років.

Кому не оформляють карту поляка

Бажаючим дізнатися, як отримати карту поляка, необхідно пам’ятати, що не всі категорії іноземних громадян мають право подати заяву на оформлення. Так, згідно з нормами сучасного законодавства країни, в отриманні форми буде відмовлено претендентам, які вже отримали громадянство країни або ж оформили дозвіл на проживання в Польщі. Також, якщо громадянин України вступив у шлюб з поляком/полькою і на підставі цього отримав польський ПМЖ, то він теж не може претендувати на отримання карти поляка.

Що дає карта поляка іноземцю

Власники карти поляка, крім отримання докази прихильності до польської нації, також отримують «пакет» прав і можливостей на території країни:

– право на легальну роботу;

– відсутність зобов’язань оформляти дозволи на роботу;

– свободу перетину кордонів країни;

– можливість здійснювати бізнес-діяльність;

– вільне відвідування музеїв;

– право на медичне обслуговування в екстрених випадках на безкоштовній основі;

– можливість отримання безкоштовної освіти;

– право на соціальну допомогу у вигляді фінансових виплат.

Документи на карту поляка

Перша форма, необхідна претенденту, – папір, що доводить польське походження. Форма повинна відноситься до найближчого родича (батьків, прадіду, прабабке та іншим) .

Документи на карту поляка бувають наступного типу:

– запис про національність у свідоцтві про народження (дублікат);

– виписки з архівів, церковних книг;

– судові акти;

– документи про закінчення польського навчального закладу;

– військовий квиток з польської армії (один примірник);

– довідка репатріанта.

– рекомендація з польської громадських організації, яка доводить активну діяльність особи в інтересах польської держави і популяризації культури.

Зібравши документ підстави на подачу заяви на оформлення карти, зробіть копії національного паспорта, а також фото.

Співбесіди на карту поляка

Видачею карти поляка займається консульство Польщі. Запис на карту поляка відбувається виключно через зовнішньополітичні представництва країни. Зібравши зазначений вище пакет паперів, необхідно записатися на співбесіду через електронну сайт відомства і прийти на співбесіду.

Собеседование фото

Спілкування з кандидатами на оформлення карти буде відбуватися на польському. Питання на карту поляка будуть задавати виключно мовою сусідньої держави!

Не володіючи мовою, не варто йти в консульство, оскільки ви не отримаєте згоду на отримання!

Готуючись до подачі документів, вивчите мову на побутовому рівні, достатньому для здійснення комунікації з представниками консульських організацій.

На співбесіді у іноземця запитують про походження, родичів, причини, що спонукали почати процедуру оформлення статусу. Також з консульським працівником доведеться поговорити про польську культуру, традиції і побут.

Скільки коштує карта поляка

Видача та оформлення карти поляка – безкоштовна. Так, консул Польщі нічого не бере від особи, бесіда з яким довела польське походження.

Однак, іноземця чекають супутні витрати. Так, оплата послуг осіб, розшукуваних документи, що надають підтвердження наявності в роду польських предків (істориків, архівістів та інших посередників), коштує тисячу доларів і це не межа.

Агентства та інші посередницькі структури, які займаються збором та подачею документів для подачі в консульство, також коштують не дешево. Послуги починаються від 600 доларів.

Точна інформація про ціну оформлення карти поляка не доступна. Оскільки це справа – індивідуальне і кожен заявник витрачав на отримання карти різні суми – від кількох сотень гривень до тисячі доларів.

Підіб’ємо підсумок

Оформлення карти поляка досить трудомісткий процес, пов’язаний з пошуком і збором потрібною архівною інформацією про польське коріння здобувача. Але цей документ вартий витрачених часу і грошей.

Власники карти поляка володіють повною свободою працевлаштування на території країни. Також при наявності статусу можна стати власником бізнесу в Польщі. Статус дійсний 10 років з варіантом продовження і подання клопотання на отримання громадянства Польщі.

Власники карти поляка звільнені від складнощів взаємодії з польськими органами влади і володіють майже тими ж правами, що і громадяни країни.