Українським трудовим мігрантам у Польщі стає не дуже комфортно

Польські правоохоронні структури почали ретельні перевірки українських трудових мігрантів, яких в країні налічується величезна кількість, згідно з даними офіційної статистики.

Чи легально працевлаштовані іноземні фахівці або вони порушують передбачені законодавством правила, скрупульозно з’ясовують останнім часом співробітники Вармінсько-Мазурського відділу прикордонної служби, розташованої в північно-східному регіоні Польщі.

Звичайно, в першу чергу, мова йде про українських працівників, які перебувають на першому місці за чисельністю серед усіх іноземних громадян, які прибули до Польщі з країн, що не входять до складу Європейського союзу. Протягом першого кварталу 2019 року співробітники прикордонної служби провели понад 80 інспекцій по виявленню нелегальних працівників на польських підприємствах і фірмах.

Перевірки показали, що майже 180 іноземних громадян, переважно українців, були працевлаштовані на незаконних підставах. Більшість таких випадків було зафіксовано в Ольштинському, Мронговському і Єльському повітах.

Велика частина українських працівників нелегально працювала на будівельних об’єктах, виробництві та в закладах громадського харчування. Тридцять підприємців, які дозволили собі незаконно працевлаштувати іноземних працівників, опинилися в суді. Вони були оштрафовані на 70 тисяч злотих.

Крім цього, співробітники Прикордонної служби виписали їм близько 40 штрафів на суму понад 9 тисяч злотих. Штрафні санкції накладалися, в першу чергу, за невиконання приписів компетентних органів про працевлаштування іноземних працівників.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що майже 8 тисяч громадян України протягом першого кварталу 2019 року вже оформили і отримали посвідку на проживання в Польщі.

Польське місто Перемишль з’єднали прямим залізничним маршрутом з одним з найбільших українських міст – Дніпром.