Іран звинуватив “трусів” США в тому, що вони перервали переговори з ядерної угоді

Тегеран не прийме «жорсткі» вимоги Вашингтона на переговорах про відновлення ядерної угоди 2015 р. Про це Верховний лідер країни аятола Алі Хаменеї заявив Рейтер.

Він додав, що США не дали гарантії, що ніколи не вийдуть з угоди.

За словами Хаменеї, американці діяли «абсолютно боягузливо і зловмисно». «Одного разу вони порушили ядерну угоду, вийшовши з неї. Тепер вони прямо заявляють, що не можуть гарантувати, що це більше не повториться», – критикував він їх.

Зі свого боку, офіційний представник Держдепартаменту заявив, що адміністрація президента Джо Байдена «щиро і твердо дотримується шляху конструктивної дипломатії для досягнення взаємного повернення до угоди».

З 9 квітня Тегеран і шість світових держав ведуть переговори про відновлення ядерної угоди, відхиленою три роки тому тодішнім президентом США Дональдом Трампом.

Шостий раунд переговорів між Тегераном і Вашингтоном завершився 20 червня, через два дні після того, як консервативний суддя Ебрагім Раїсі був обраний президентом Ісламської Республіки. Сторони поки не оголосили, коли відбудеться наступний раунд переговорів.

Як і Хаменеї, Раїсі підтримав відновлення ядерної угоди, але його уряд може зайняти «жорстку позицію». Останнє слово в державних справах Ірану, включаючи ядерну політику, залишається за Хаменеї, а не за президентом.

Офіційні особи Ірану і Заходу заявили, що в договорі про відновлення угоди, по якій Іран погодиться обмежити свою ядерну програму, в обмін на зняття санкцій, зберігаються серйозні недоліки.