Роботодавці Польщі вимагають змін трудового законодавства

Через 5 років польська економіка потребуватиме 1,5 мільйона працівників, яких просто немає на місцевому ринку праці.

Очевидно, що ситуація на ринку праці Польщі загострилася до краю. Про це свідчить той факт, що польські підприємці звернулися до Міністерства праці з проханням внести зміни до трудового законодавства, які б дозволили легше і швидше брати на роботу громадян з країн, що не входять до складу Європейського союзу, в тому числі й України.

Згідно прогнозів експертів ринку праці, до 2025 року потреба економіки Польщі в робочій силі збільшиться до півтора мільйона працівників. Проблема, на яку звертають увагу влади роботодавці, полягає в тому, що задовольнити її за рахунок виключно польських працівників буде неможливо.

За словами польських підприємців, процедура прийому на роботу іноземних громадян в Польщі дуже забюрократизована і затягнута в часі. Цей факт призводить до того, що працівники їдуть до інших країн Євросоюзу, які суттєво полегшують умови працевлаштування іноземців.

Представник Конфедерації «Левіафан» Моніка Федорчук розповіла, що «кількість зареєстрованих нових вакансій в Польщі сьогодні у два рази перевищує кількість тих, хто шукає роботу. Це свідчить, перш за все, про невідповідність між попитом і пропозицією на ринку праці».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в минулому році серед тимчасових працівників у Польщі на 100 поляків припадало 130 українців.

Щоб претендувати на більш легку і високооплачувану роботу, українці активно вивчають польську мову, щоб володіти нею на рівні носія.