Дисиденти і журналісти були заарештовані під час протестів на Кубі, є поранені і загиблі

Щонайменше 115 осіб було затримано під час масових антиурядових протестів на Кубі – перше за десятиліття в країні, повідомляє Deutsche Welle.

За даними правозахисної організації Amnesty International, серед заарештованих є відомі дисиденти та журналісти. На відео, розміщених в соціальних мережах, видно, як невідомі особи б’ють протестувальників – за словами активістів, це поліцейські в штатському. Влада провела обшуки в будинках громадських діячів і журналістів.

У ніч на 13 липня за місцевим часом в соціальних мережах з’явилися повідомлення про загиблих і зниклих без вести. Перевірити інформацію через незалежні джерела вкрай складно – доступ до Інтернету строго обмежений кубинською владою, а поширення будь-якої інформації утруднено.

«Через відсутність доступу важко сказати, скільки людей загинуло, поранено, пропало без вісті. Але є. Режим гасить соціальне полум’я тільки тоді, коли диктатури знають, як це робити – насильством». – написав у Twitter журналіст Абрам Хіменес Іноа.

Кубинська влада поки підтвердили смерть тільки одного протестуючого, 36-річного чоловіка. Вони не сказали, за яких обставин він помер.

11 липня тисячі людей вийшли на вулиці кубинських міст на знак протесту проти економічних проблем країни і репресій. Серед причин невдоволення – відсутність ліків та їжі.

Президент Куби Мігель Діас-Канель назвав протестуючих злочинцями і закликав своїх прихильників також вийти на вулиці. Він звинуватив Сполучені Штати в провокуванні громадського невдоволення.