Новий рік вимагає для польської економіки нових професіоналів

Серед країн Європейського союзу економіка Польщі демонструє найкращу динаміку зростання, разом з цим зростає потреба в кваліфікованих фахівцях.

У тому, що в середньостроковій перспективі польський ринок праці буде стрімко розвиватися, не сумнівається жоден експерт. Тому підприємці Польщі і надалі будуть активно працевлаштовувати працівників з інших країн, в тому числі України.

Експерти ринку праці констатують, що попит на іноземних працівників буде збільшуватися, але при цьому їх кількість зменшуватиметься. Причина зменшення трудової міграції українців до Польщі полягає в тому, що люди все більше їдуть в Чехію, Угорщину, Румунію, а також країни Балтії. Уряди цих країн зацікавлені в збільшенні кількості кваліфікованих фахівців з України, тому в минулому році полегшили умови для працевлаштування. Цей рік буде великим викликом для польських роботодавців, особливо в секторі промислового виробництва.

Будуть потрібні некваліфіковані робітники і фахівці, такі як слюсарі, зварювальники, швачки, оператори вантажних автомобілів в супермаркетах. Наприклад, в дію вступають нові правила згідно яких оператори вантажних автомобілів можуть пройти навчання протягом тижня. Раніше таке навчання тривало більше місяця.

Багато буде залежати від запланованої на 2019 рік польським урядом реформи законодавства про трудову міграцію.

У деяких секторах економіки Польщі буде відчуватися гостра нестача працівників. Особливо це стосується ІТ-індустрії, логістики, інженерних професій і сфери сервісу.

Кількість вихідців з Азії не зможе перекрити потребу роботодавців. При цьому їх підбір і працевлаштування вимагає багато витрат на адаптацію до нових культурних і правових умов.

У 2019 року в Польщі все також буде багато вакансій столярів, металургів, мулярів, операторів будівельної техніки. І в подальшому роботодавці в будівельному секторі будуть зацікавлені в працівниках з України.

Нагадаємо, в новому 2019 році уряд Румунії значно збільшить квоти для трудових мігрантів з країн, що не входять до Євросоюзу.

Джерело: news.eurabota.ua

04.01.2019