Румунія все більше потребує трудових мігрантів

Починаючи з 2019 року, Румунія суттєво збільшить квоти для трудових мігрантів з країн, які не входять до складу Європейського союзу.

Румунія з часу вступу в Євросоюз почала стрімко втрачати економічно активних громадян, які вважали за краще виїхати в країни Західної Європи, де можна заробити в рази більше грошей. В цілому з 2004 року, коли Румунія увійшла в ЄС, ринок праці втратив близько 2 мільйонів фахівців різного рівня практично у всіх галузях економіки.

Останні кілька років румунська економіка показує один з найвищих темпів зростання серед країн Європейського союзу, який становить від 5 до 8 відсотків на рік. Такий бурхливий економічний розвиток призвів до серйозної нестачі працівників на підприємствах країни. Щоб не втрачати темпи розвитку, румунський уряд планує наступного року збільшити квоту для трудових мігрантів в 1,6 рази. Звичайно, заробітні плати в Румунії порівняно невисокі, але, наприклад, з 1 січня 2019 року мінімальна зарплата зросте з 408 до 438 тисяч євро, за сьогоднішнім курсом – до 14 тисяч гривень.

У той же час, мінімальна заробітна плата в Україні в наступному році буде становити 4 170 гривень. Така істотна різниця в оплаті праці дає можливість непогано заробити для тих українців, яким набридло працювати за копійки в ситуації, коли ціни в магазинах ростуть практично кожен місяць.

Згідно статистичних даних, в Україні живуть близько 260 тисяч етнічних молдаван і 150 тисяч румунів. Їх в першу чергу приваблюють більш високі зарплати і відсутність мовного бар’єру.

Нагадаємо, близько 13 відсотків польських компаній планують в першому кварталі 2019 року, збільшити чисельність співробітників. На ринку праці з’являться додаткові вакансії, в тому числі для українців.

Джерело: www.eurabota.ua

17.12.2018