Бельгія: Число випадків захворювання на кір значно зросло

«Якщо в 2018 році в Бельгії було 117 випадків кору, то за перші дев’ять місяців цього року вже 397», – повідомляють бельгійські ЗМІ. Причина в меншій кількості щеплень.
«У 2017 році в Бельгії відбулося 367 випадків кору. У 2018 році ця кількість скоротилася до 117 випадків, але за перші дев’ять місяців 2019 року в нас уже є 397 випадків»,- сказала доктор Моналіза Дзампьері з Вільного університету Брюсселя (ULB). Дзампіері бере участь у вивченні інфекційних захворювань.
Відсоток щеплень у бельгійського населення дуже низький. «У разі кору ідеальним є досягнення рівня вакцинації у 95% населення»,- пояснює доктор Ніколас Доубі з Інституту клінічної імунології та Школи громадської охорони здоров’я ULB.
За словами Дзампьері, такий рівень вакцинації зупинить поширення хвороби. «У Бельгії відсоток вакцинації нижче цієї норми. У Фландрії справи з вакцинацією краще – 93,4 відсотка. У Брюсселі він впав до 76,4 відсотків, а у Валлонії – взагалі до 70,1 відсотка», – говорить експерт.
Хоча рівень смертності від ускладнень, пов’язаних з кором, в розвинених країнах дуже низький, не можна забувати про соціальні і економічні наслідки епідемії цього захворювання.
Доубі наводить приклад епідемії, яка сталася в Італії в 2002-03 роках. «Дослідження показують, що госпіталізація близько 5000 чоловік, викликана цією епідемією, обійшлася італійським установам соціального забезпечення в 17-22 мільйони євро»,- говорить він. Доубі додав також, що це варто порівняти з вартістю вакцинації, яка не перевищить 2 мільйонів євро.
Кількість випадків захворювання на кір в світі з січня по липень була майже в три рази вище, ніж за той же період минулого року, про що оголосила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) в серпні. В цьому році число випадків є найвищим з 2006 року.