Робота і вакансії на Шрі-Ланці

Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка – мальовнича острівна держава, розташована в південній частині Азії неподалік від Індії, омивається водами Індійського океану і Бенгальської затоки. Повну незалежність країна отримала в 1948 році, а сучасну назву було офіційно встановлено тільки в 1972 році. Раніше цей острів був відомий як Цейлон. Після закінчення тривалих військових конфліктів у 2009 році уряд Шрі-Ланки запустив масштабну програму економічного розвитку. Сьогодні країна вважається однією з таких, що найбільш динамічно розвиваються.

Робота на Шрі-Ланці

Велика кількість іноземців відвідують Шрі-Ланку в якості туристів або співробітників міжнародних волонтерських організацій. Багато хто розглядає варіанти тривалого офіційного працевлаштування в країні. Благо, місцева економіка розвивається, й нові робочі місця створюються, причому в різних сферах, починаючи з традиційних – сільське господарство й туризм, і закінчуючи інформаційними технологіями, страховими, банківськими та фінансовими послугами. Особлива увага приділяється будівельної галузі та вдосконаленню інфраструктури в цілому. У 2017 році для українців на Шрі-Ланці в кожному з цих напрямків знайдеться робота.

ЗМІСТ

  1. Особливості трудової міграції на Шрі-Ланку
  2. Як знайти роботу на Шрі-Ланці
  3. Вакансії й зарплата на Шрі-Ланці в 2017 році

Особливості трудової міграції на Шрі-Ланку

Офіційний рівень безробіття на Шрі-Ланці в 2017 році становить 4,5%. Серед молоді цей показник досягає 21,2%. Кількість робочої сили нараховує близько 8,9 млн, а всього в країні проживає близько 22,2 млн чоловік. Крім місцевих жителів, конкуренцію трудовим мігрантам з країн СНД, в тому числі з України, складають вихідці з азіатських країн. Уряд Шрі-Ланки, природно, зацікавлений у максимальній зайнятості власних громадян. Серед них велика кількість отримує хорошу освіту в західних ВУЗах.

Доходи місцевих працівників не настільки високі, як у розвинених країнах Західної Європи, але прийнятні ціни на житло, харчування та речі першої необхідності з надлишком покривають різницю в зарплатах. Шрі-Ланка – цілком демократична країна, де охороняється приватна власність і приймаються ліберальні закони. Офіційна релігія – буддизм, якої дотримується близько 70,2% населення, приблизно 12,6% сповідує індуїзм, 9,7% – іслам. На частку інших релігій, включаючи християнство, припадає не більше 10%.

Офіційні мови на Шрі-Ланці – сингальська (74%) і тамільська (18%), на інші діалекти припадає не більше 8%. В урядових установах, науковій та діловій сферах поширена англійська мова. В цілому цією мовою вільно володіє до 10% населення країни. У меншій мірі місцеві громадяни знають португальську й нідерландську мови. На Шрі-Ланці переважає тропічний мусонний клімат, середня температура повітря – в межах 18-33 градусів Цельсія.

Шрі-Ланка фото

Робота на Шрі-Ланці для українців у 2017 році, крім самого заробітку, дасть можливість насолодитися приголомшливою природою, вишуканою кухнею, розкішними пляжами й масою культурних пам’яток. Як правило, в місцевих компаніях передбачений стандартний 5-денний робочий тиждень, в країні 21 державне свято (вихідні дні), прогресивний прибутковий податок варіюється в межах від 4 до 24% залежно від доходу.

Для більшості іноземців поїздка на Шрі-Ланку вимагає попереднього оформлення візи, причому незважаючи на причину. Не є виключенням й офіційна робота в цій країні. Для довгострокового працевлаштування на Шрі-Ланці (більше 90 днів), крім отримання робочої візи, зарубіжний здобувач зобов’язаний подати заяву стосовно виду на проживання. Розглядає такі заяви й приймає рішення Департамент з питань імміграції та еміграції Шрі-Ланки.

Основне завдання іноземця полягає в пошуку роботодавця й підписанні трудового контракту з ним. Тільки після цього оформляється робоча віза й вид на проживання. Зазвичай право на роботу й постійне проживання видається на 1 рік з правом продовженням. Офіційні вимоги й умови для отримання робочих віз різними категоріями трудових мігрантів на Шрі-Ланці представлені на сайті Департаменту з питань імміграції та еміграції – immigration.gov.lk.

Як знайти роботу на Шрі-Ланці

Тридцятирічний військовий конфлікт і страшне цунамі 2004 року призвели до великих руйнувань інфраструктури Шрі-Ланки й ряду економічних проблем. До сьогодні країна потребує міжнародної підтримки, включаючи волонтерів для роботи в неурядових організаціях. На перший погляд такий вид зайнятості не виглядає особливо перспективним. Насправді це не зовсім так.

Так, як правило, волонтерська робота на Шрі-Ланці не оплачується, зазвичай покриваються тільки витрати на харчування й проживання. Водночас це хороший привід для легального переїзду в країну, ознайомлення з місцевою культурою й природою, а також можливість знайти роботодавця і в майбутньому отримати вакансію з гідною заробітною платою.

Перед тим як приступити до пошуку робочого місця на Шрі-Ланці тверезо оцініть свої професійні навички і ступінь володіння іноземними мовами. Робота на Шрі-Ланці без знання мови, мінімум англійської на хорошому рівні, практично недоступна. Більше шансів на працевлаштування мають кваліфіковані фахівці з вищою освітою і досвідом.

Максимальна кількість доступних вакансій на Шрі-Ланці для іноземців зосереджена в туристичних центрах (Негомбо, Маунт-Лавінія) і великих містах – офіційній столиці – Шрі-Джаяварденепура-Котте і фактичній столиці – Коломбо. Обов’язково відвідайте Шрі-Ланку в якості туриста. Це дозволить не тільки особисто оцінити ситуацію на місцевому ринку праці, а й безпосередньо вийти на роботодавця.

Складіть грамотне резюме та супровідний лист. Надсилайте пропозиції про працевлаштування в місцеві й міжнародні компанії, використовуючи офіційні сайти. Ось деякі великі корпорації на Шрі-Ланці – Sri Lanka Telecom, Ceylinko Insurance, KFC, Marks & Spencer, Shell, Unilever і Citigroup. Відвідуйте тематичні форуми й групи в соціальних мережах, шукайте можливість налагодити ділові зв’язки. Зареєструйтеся в професійній соціальній мережі – linkedin.com.

Вакансії й зарплата на Шрі-Ланці в 2017 році

Зарплата фото

Найбільший роботодавець Шрі-Ланки – це уряд. У державному секторі країни зайнято близько 13% місцевої робочої сили. Іноземці в основному працюють у сфері приватного бізнесу. Близько 28,4% місцевих фахівців займаються сільським господарством, близько 25,7% припадає на промисловість і 45,9% – на сферу послуг. Компанії Шрі-Ланки зацікавлені в залученні досвідчених і кваліфікованих кадрів з-за кордону, які мають дефіцитні навички й професії, котрі не може запропонувати місцеве населення.

Середня заробітна плата на Шрі-Ланці в 2017 році становить 1 287 061 рупій на рік, що еквівалентно 8435 доларам США, тобто щомісячна оплата праці – близько 700 доларів. Зрозуміло, багато що залежить від регіону й професії. Наприклад, менеджери вищої ланки, страховики, фінансисти й банкіри отримують понад 2000 доларів на місяць. Досвідчені програмісти, інженери та інші кваліфіковані технічні фахівці можуть розраховувати на дохід 900-1000 доларів у місяць і більше. У сфері туризму можна отримати близько 600-700 доларів.

Вакансії на Шрі-Ланці для українців у 2017 році доступні в промисловому секторі, зокрема, машинобудуванні та текстильній галузі, в сфері інформаційних технологій, телекомунікацій, банківської справи та фінансів. До дефіцитних професій на Шрі-Ланці відносять спеціалістів у сфері страхування. Однак більшість іноземців зайняті в будівництві (інфраструктурні проекти), туризмі, або викладають англійську мову.

З усього вище вказаного можна зробити висновок що робота на Шрі – Ланці достатньо екзотичний вібір і для більшості українців не самий вигідний. Набагато простіше знайти роботу в європейських країнах, де і заробітні плати вищі і умови працевлаштування більш звичні.