Не тільки українським вчителям не платять нормальну зарплату, але й польським

Польські вчителі вимагають істотного підвищення заробітної плати і планують на 8 квітня загальнонаціональний страйк, щоб добитися від уряду позитивного рішення.

Днями в Польщі відбулися переговори уряду з представниками профспілок вчителів. Після тривалої розмови сторони так і не знайшли компромісного рішення в питанні підвищення заробітних плат освітянам.

Після переговорів віце-прем’єр Польщі Беата Шидло розповіла, що уряд відкритий до пропозицій вчителів.

Тим часом, голова Профспілки польських вчителів Славомир Броняж підкреслив, що вони не можуть погодиться з урядовими пропозиціями щодо збільшення заробітної плати педагогів. Він підкреслив, що Профспілка вимагає збільшення базової оплати вчителів, яка складає основу середньої зарплати польських педагогів, до 1000 злотих (230 євро).

Боротьба польських вчителів за гідну оплату праці показує приклад українським педагогам, які отримують в рази меншу заробітну плату. При цьому міністр освіти України Лілія Гриневич недавно заявила, що незважаючи на те, що згідно з новим законом про освіту, в цьому році зарплата українських вчителів повинна була істотно підвищиться, ніякого підвищення не буде. Пояснення просте – в бюджеті немає грошей. Тоді виникає логічне запитання – навіщо писати закон, який уряд не збирається виконувати?

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в сфері української освіти протягом минулого року кількість працівників зменшилась на 60 тисяч.

За підсумками 2018 року, в Німеччині номінальні заробітні плати зросли на рекордні 3,1 відсотка.