Де в Європі бензин і дизельне паливо найдорожчі?

Рейтинг країн за доступністю бензину в Європі очолює Люксембург. Його жителі можуть купувати майже 2,6 тисячі літрів бензину на місяць при середньомісячній заробітній платі, згідно з дослідженням РІА Рейтинг.

«Ціни на паливо в цій країні відносно низькі, а заробітна плата – одна з найвищих в Європі», – йдеться в дослідженні. На другому місці Норвегія. Її жителі можуть купувати 2,4 тисячі літрів на місяць при середньомісячній зарплаті. У п’ятірку лідерів також увійшли Австрія, Великобританія і Ірландія. Жителі цих країн можуть купити більше 1,9 тисячі літрів бензину.

Найнижчі ціни на бензин і дизельне паливо – без урахування заробітної плати – в Казахстані. Найдорожчий бензин серед європейських країн продається в Нідерландах. Далі йдуть Данія, Португалія, Фінляндія та Греція.

Згідно з рейтингом, в більшості країн бензин коштує дорого через високі податки на паливо. Найдорожчий дизель продається в Швеції, за нею йдуть Бельгія, Фінляндія, Італія та Нідерланди.

У всіх країнах, що беруть участь в рейтингу, в першому півріччі ціни на бензин виросли. Найзначніше зростання було зафіксовано в Словенії і Польщі, майже на 20%. Зростання більше, ніж на 15% спостерігається в 17 інших країнах.

Найнижча динаміка в Росії, Норвегії та Білорусі, де зростання склало 4%, 10,9% і 11,1% відповідно.

Експерти не виключають, що до кінця року ціна на паливо зазнає кілька різких коливань, як вниз, так і вгору. В середньому в цьому році ціна буде приблизно на 20-30% більше, ніж в минулому році.