Зарплати в Німеччині вражають уяву українців

У Німеччині зафіксоване рекордне за сім років зростання заробітних плат.

Стабільне економічне зростання потужної економіки Німеччини дає позитивні результати не тільки для бізнесменів, які володіють активами, а й для простих трудівників, без яких, правду кажучи, підприємці не можуть зробити нічого.

За підсумками 2018 року в ФРН заробітні плати зросли на рекордні 3,1 відсотка. Такий показник не фіксувався, починаючи з 2011 року. Це офіційні дані Федерального статистичного агентства країни. Звичайно, це номінальне зростання. З огляду на інфляційні процеси, реальне зростання доходів німецьких громадян склало 1,3 відсотка, що для країн Західної Європи дуже добрий показник.

Згідно статистичних даних, в східних землях Німеччини номінальні доходи людей виросли на 3,6 відсотка, а в західних – на 3 відсотки. Ці показники показують повільне, але впевнене вирівнювання рівня життя в двох частинах ФРН, яке вже триває протягом тридцяти років і триватиме, на думку економічних експертів, ще довгі роки.

В обох випадках статистика враховує тільки жителів Німеччини, які працюють на умовах повної зайнятості.

Найбільші заробітні плати отримують фахівці, які живуть і працюють в столиці Баварії, Мюнхені. Тут вони можуть заробити до 56 тисяч євро на рік зарплати брутто.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що різниця в заробітній платі між німецькими жінками і чоловіками досить велика. Чоловіки в 2018 році в середньому заробляли 21,5 євро на годину, а жінки – 17 євро на годину, що на 21 відсоток менше.

Підприємства будівельного сектору Німеччини відчувають великі проблеми в зв’язку з гострою нестачею фахівців.