Польські вчителі продовжують боротьбу

Відразу після того, як вчителі Польщі відсвяткують своє професійне свято, яке в цій країні відзначається 15 жовтня, почнеться наступний етап їхньої боротьби за підвищення зарплати до нормального рівня.

Страйк польських вчителів буде проходити за італійською схемою. Це означає, що педагоги будуть виконувати всі робочі і службові інструкції, знаходитися на своїх робочих місцях, проводити уроки. Однак так званий італійський страйк передбачає, що ніхто з учителів і викладачів ні на хвилину не затримається в класі для понаднормової роботи. Крім цього, під час проведення італійського страйку жоден польський вчитель, який бере в ній участь, не буде організовувати для школярів ніяких культурних заходів, екскурсій до музеїв, на виставки, до інших міст.

Рішення про те, що страйк потрібно проводити в італійській формі було прийнято на заочному голосуванні, яке провів Польський союз вчителів. За проведення класичного страйку, тобто з повною зупинкою навчального процесу, проголосували тільки 18 відсотків польських вчителів, а 55 відсотків педагогів вважають, що страйк за італійською схемою буде більш ефективним. Така форма протесту не буде зривати навчальний процес, але одночасно продемонструє владі, що вчителі налаштовані серйозно і будуть домагатися підвищення заробітної плати на 1000 злотих (232 євро).

На сьогодні середня зарплата вчителів в Польщі становить 470 євро, а середня заробітна плата в країні – 1160 євро. У Польському союзі вчителів вважають, що така диспропорція між зарплатою вчителів і загальним рівнем заробітків в країні не прийнятна.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Німеччині в середньостроковій перспективі незаповненими залишаться вакансії понад 26 тисяч вчителів початкових класів. Такі дані були наведені в доповіді Фонду Бертельсанна.

У 2020 році в Польщі мінімальна зарплата брутто за місяць виросте з 2,2 тисяч злотих (520 євро) до 2,6 тисяч злотих (600 євро). Це майже на 16 відсотків більше попереднього показника.