Північній Македонії знадобиться 10 років, щоб перемогти пандемію

Згідно з дослідженням Bloomberg, при нинішньому рівні вакцинації Північній Македонії буде потрібно 10 років, щоб домогтися колективного імунітету і перемогти коронавірус.

“За останніми даними, в Північній Македонії в день вводиться в середньому 651 доза вакцини. При таких темпах буде потрібно ще 10 років, щоб домогтися імунітету у 75% населення»,- додало інформаційне агентство «ФОКУС».

Bloomberg виходить з того факту, що до 6 квітня владі Македонії вдалося вакцинувати лише 0,3% населення за допомогою 14 000 доз.

Однак на два дні раніше міністр охорони здоров’я Північної Македонії Венко Пилипче озвучив інші цифри. За його словами, в країні почалася «масова вакцинація населення», а на спортивній арені «Борис Трайковський» в Скоп’є (головний центр вакцинації країни) в середньому вакцинуються близько 300 осіб за годину, або близько 3 тисяч чоловік на день.

У сусідніх країнах регіону вакцинація просувається набагато швидше. Для вакцинації 75% населення, з огляду на поточний відсоток, Албанії буде потрібно 9 місяців, Греції – 12, а Болгарії – 2,9 року.

Сербія – абсолютний лідер за рівнем вакцинації на Балканах. За оцінками Bloomberg, вона на даний час робить в середньому 62 857 щеплень в день, що означає, що 75% населення будуть вакциновані протягом 4 місяців.