13 ізраїльтян з паралічем лицьового нерва після вакцинації Pfizer/BioNTech

Як повідомляє Yediot Ahronot, “тринадцять ізраїльтян постраждали від паралічу лицьового нерва після отримання першої дози вакцини від коронавіруса Pfizer/BioNTech”.

«За даними міністерства, як мінімум у 13 осіб розвинулися симптоми парезу, але лікарі системи охорони здоров’я вважають, що на практиці таких випадків більше»,- йдеться в повідомленні.

Так, один з щеплених розповів, що через кілька хвилин після вакцинації він відчув дивні відчуття на підборідді і в роті.

«Ці відчуття тривали не менше 28 годин. Не можу сказати, що вони повністю зникли, але, крім цього, у мене інших скарг немає»,- сказав чоловік.

У МОЗ зазначили, що тим, у кого після прийому першої дози розвинулися симптоми парезу, слід відкласти другу вакцинацію до одужання.

Однак лікарі сумніваються в доцільності призначення другої дози в таких випадках.

Масова вакцинація проти COVID-19 почалася в Ізраїлі 20 грудня. Другу дозу вакцини почали вводити 10 січня. На першому етапі були вакциновані медичні працівники, студенти-медики, геріатричний персонал і державні службовці, щоб показати приклад для всіх інших.

На другому етапі почали вакцинувати людей старше 60 років і з групи ризику. Першу дозу вакцини вже отримали більше двох мільйонів чоловік, другу – понад 200 тисяч.