В Україні побоюються, що «Північний потік – 2» непоправно послабить країну

Завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2» призведе до того, що Україна значно ослабне. На це вказав віце-прем’єр України Олексій Резніков в статті, опублікованій в електронній версії Wall Street Journal.

За його словами, завершення проекту «має цілком передбачувані наслідки для національної безпеки» країни. «Україна буде непоправно ослаблена, як тільки Росія побудує новий прямий газопровід до Німеччини», – сказав Рєзніков.

Як підкреслив український віце-прем’єр, після запуску «Північного потоку-2» Україна з точки зору енергетичної безпеки «буде виключена із Західної Європи». За його словами, в цьому випадку Москві не доведеться враховувати, що «більша частина російського газу поставляється до Європи через Україну».

Резніков наполягає на тому, що для Німеччини «немає комерційної необхідності в іншому газопроводі». За його словами, «хоча Німеччина мало що виграє, Україна може втратити мільярди доларів транзитних доходів». При цьому віце-прем’єр запевняє, що для Києва в даному випадку головне не фінансові міркування, а питання безпеки.

Проект «Північний потік – 2» передбачає будівництво двох газопроводів загальною потужністю 55 млрд. кубометрів на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Роботи були припинені в грудні 2019 року, після того, як швейцарська компанія Allseas відмовилася запускати труби через можливі санкції США. Але в грудні 2020 року будівництво відновилося.

26 березня голова ради директорів «Газпрому», голова російського координаційного комітету форуму «Петербурзький діалог» Віктор Зубков запевнив, що будівництво газопроводу завершиться в цьому році.