Не менше 32 людей загинули в результаті заворушень в ПАР

Протестуючі зіткнулися з поліцією в кількох районах Південної Африки, а мародери грабували торгові центри після того, як розчарування з приводу бідності і нерівності стало найгіршими заворушеннями в країні за багато років, повідомляє Reuters.

Співробітники служби безпеки запевнили, що уряд працює над тим, щоб насильство і грабежі не поширювалися далі, але утрималися від оголошення надзвичайного стану.

«Ніякі нещастя або особисті обставини нашого народу не дають права кому-небудь грабувати, руйнувати і робити все, що вони хочуть, і порушувати закон», – заявив на прес-конференції міністр поліції країни.

Насильство було спровоковано ув’язненням колишнього президента Джейкоба Зуми після того, як його прихильники вийшли на вулиці на минулому тижні, але ситуація перетворилася на спалахи гніву з приводу збереження бідності і нерівності в Південній Африці через 27 років після закінчення апартеїду.

Економічні наслідки обмежень COVID-19 погіршили проблеми.

Солдати були відправлені в гарячі точки сьогодні після того, як переважаючі сили поліції виявились безсилими завадити рейди і грабежі торгових точок в провінції Квазулу-Натал, де проживає Зума, і в провінції Гаутенг, де знаходиться найбільше місто країни Йоганнесбург. Колони бронетранспортерів рухалися по шосе.

За даними влади штату і провінції, до теперішнього часу в результаті заворушень загинули 32 людини. Однак міністр поліції оголосив, що за офіційними даними загинуло 10 осіб.

Магазини, заправні станції і урядові будівлі були змушені закритися. Мародери вкрали різні предмети, від пива і продуктів до побутової техніки, показали кадри, і принаймні один торговий центр був повністю розграбований.

Протестуючі закидали вулиці камінням, а поліція відповіла гумовими кулями.

Як повідомив Reuters очевидець, в деяких районах прибережного міста Дурбан, де були розграбовані магазини, поліції не було видно. У торговому центрі в районі Соуето Йоганнесбурга поліція і військові патрулювали, а власники магазинів оцінювали збиток.

За словами міністра, на даний момент заарештовано 757 осіб. Він сказав, що уряд буде діяти, щоб запобігти подальшій ескалації насильства, і попередив, що людям не буде дозволено «знущатися над нашою демократією».

Виступаючи на тій же прес-конференції, міністр оборони заявив, що, на його думку, надзвичайний стан ще не вводиться.

79-річний Зума був засуджений минулого місяця за порушення постанови конституційного суду про дачу показань у ході розслідування корупції на високому рівні протягом його дев’яти років перебування на посаді до 2018 року.

Рішення про укладення його в тюрму є результатом судового розгляду, яке розглядається як перевірка здатності Південної Африки встановити верховенство закону, в тому числі проти впливових політиків, після епохи апартеїду.

Але будь-яка конфронтація з солдатами ризикує наразитися на звинувачення Зуми і його прихильників в тому, що вони є жертвами політично мотивованих репресій з боку його наступника, президента Сирила Рамафоси.

Насильство загострилося після того, як у понеділок Зума оскаржив свій 15-місячний тюремний термін у Верховному суді Південної Африки. Рішення зберігається до невстановленої дати.

Але погіршення ситуації висвітлила ширші проблеми і нездійснені очікування, які пішли за закінченням правління білої меншини в 1994 році і обранням Нельсона Мандели на перших вільних і демократичних виборах в Південній Африці.

Економіка щосили намагається оговтатися від шкоди, завданої найстрашнішою епідемією COVID-19 в Африці, що змушує її неодноразово вводити обмеження для підприємств, які постраждали в результаті і без того крихкого відновлення.

Криза, можливо, збільшив розрив між багатими і бідними. Зростання безробіття призводить людей в усі більший відчай. Безробіття досягло нового рекорду в 32,6% за перші три місяці 2021 року.

Але в своєму зверненні вчора ввечері Рамафоса сказав: «Те, що ми спостерігаємо зараз, – це опортуністичні злочину, коли групи людей розпалюють хаос тільки як прикриття для грабежу і злодійства».