Колишній президент ПАР Джейкоб Зума здався поліції

Колишній президент ПАР Джейкоб Зума (1942) здався поліції, повідомляє BBC. Він почне відбувати покарання за неповагу до суду.

Поліція попередила 79-річного колишнього главу державу, що готові його заарештувати.

Минулого тижня Зума був засуджений до 15 місяців тюремного ув’язнення за неповагу до суду з тієї причини, що він не фігурував у справі про корупцію проти нього і не вказав поважних причин для цього.

Його засудження викликало безпрецедентну юридичну драму в Південній Африці.

Прихильники Зуми опротестували його вирок. Більшість були непохитні в тому, що колишнього президента ПАР не можна садити в тюрму.

Зума погано себе почував з 2018 року – тоді він був змушений піти у відставку після дев’яти років перебування при владі.

Спочатку він покинув свою партію, Африканський національний конгрес, але це не завадило йому зберегти своїх вірних прихильників.

Ще в неділю вони зробили живий щит перед палацом Зуми і оголосили, що його не слід здавати.

Зума – відомий політичний діяч – він був засуджений під час апартеїду і знаходиться у в’язниці. В даному випадку його звинувачують в корупції. Розвиток справи проти нього ясно показує, що в ПАР ніхто не стоїть над законом – навіть колишній президент. Під час гри нервів навколо будинку Зуми було багато поліцейських – збройні офіцери і воєнізовані формування.