Відкрився перший в світі банк сперми для носіїв ВІЛ

Перший в світі банк сперми для людей, інфікованих ВІЛ, був відкритий в Новій Зеландії, повідомляє New Zealand Herald. Донорами можуть бути тільки чоловіки, інфіковані вірусом, але які лікувалися протягом тривалого часу, і мають в крові низьку концентрацію вірусу.

Проект компанії Сперми Positive спрямований на боротьбу зі стигматизацією людей, інфікованих вірусом ВІЛ.

Страх остракізму і дискримінації може перешкодити інфікованим людям звертатися за допомогою. Це може привести до нерегулярного прийому ліків, що знижує їх ефективність і, отже, збільшує ризик передачі ВІЛ », – говорить Марк Томас, фахівець з інфекційних захворювань, що працює з Sperm Positive.

Більшість знань населення про ВІЛ все ще родом з 80-х років. Коли людям ставлять діагноз, вони думають, що не можуть мати партнера і не можуть займатися сексом. Ми хочемо, щоб у заражених людей була дитина. «Якщо їм потрібен банк сперми, ми допоможемо» – сказав Марк Фішер з Фонду СНІДу
Реальність така, що якщо ви лікуєтеся, ви не передасте вірус своїм дітям або сексуальним партнерам, – зазначив він.

В даний час в проекті беруть участь три донора. Один з них – 45-річний Деніел, якому було поставлено діагноз 20 років тому. Коли він зізнався своєму босові, він був негайно звільнений. За останні 18 років вірус, однак у нього не виявляється. У нього дружина, троє дітей і троє онуків.

Я хочу, щоб люди знали, що після постановки діагнозу життя не закінчується, і якщо ви лікуєтеся, мати дітей безпечно », – сказав він
Sperm Positive буде функціонувати як платформа, через яку можна зв’язатися з потенційним донором. Якщо обидві сторони погодяться, то компанія направить їх в одну з клінік репродуктивного здоров’я Нової Зеландії.