Рохінджа подав до суду на Facebook на 150 мільярдів доларів

Біженці рохінджу з М’янми подали до суду на Meta, компанію, що володіє Facebook, на 150 мільярдів доларів за неприйняття заходів проти розпалювання ненависті щодо меншості, що, своєю чергою, призвело до насильства.

Позови були подані одночасно в США та Великій Британії. Згідно зі скаргами, нездатність компанії контролювати контент та дизайн своєї платформи сприяла реальному насильству, якому зазнає громада рохінджу.

Facebook не коментував останні звинувачення, але раніше визнав, що вони «надто повільно запобігали дезінформації та ненависті». Проте компанія зробила кроки у боротьбі зі зловживаннями своєю платформою в регіоні, зокрема заборонила військовій хунті використовувати Facebook та Instagram після перевороту 1 лютого.

Хоча суди США можуть застосовувати іноземне право у випадках, коли ймовірні збитки були заподіяні в інших країнах, два експерти з правових питань, заявили, що їм не було відомо про успішний прецедент застосування іноземного права в судових процесах проти компаній соціального забезпечення Media.

Понад 730 000 мусульман Рохінджа залишили М’янму в 2017 році після військових репресій проти них, включаючи масові вбивства та зґвалтування. Правозахисні групи задокументували вбивства мирних жителів та підпали сіл. Влада М’янми заявляє, що вона боролася з повстанням, і заперечує систематичні злодіяння.