Великобританія забезпечує Україну протитанковою зброєю

Великобританія надасть Україні новий пакет систем безпеки, які допоможуть зміцнити обороноздатність країни перед російською загрозою. Про це заявив перед британським парламентом міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес, якого цитує Reuters.

«Ми прийняли рішення поставити Україні легкі протитанкові комплекси… Вони не є стратегічною зброєю і не загрожують Росії», – прокоментував міністр Уоллес, уточнивши, що ці системи використовуються для самооборони. Він додав, що запросив свого російського колегу відвідати Лондон найближчими тижнями для обговорення кризи.

Тим часом, з’явилися повідомлення про те, що два британські вантажні літаки С-17 17 січня вже доставляли протитанкові засоби в Україну, але були змушені обійти повітряний простір Німеччини через позицію Берліна не постачати озброєння Україні.

Зі свого боку, міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що не відмовляло у дозволі на польоти Королівських ВПС і що Німеччина не отримувала жодних запитів на такі польоти від британської сторони.

“Раніше Міноборони Канади направило в Україну загін спецназу через побоювання ескалації ситуації на російсько-українському кордоні”, – повідомляє Global News. Канадські військові мають допомогти розробити план евакуації канадських дипломатів у разі такої ескалації. Інформація офіційно не підтверджена.

Нагадаємо, що з 2015 року Збройні сили Канади проводять навчання солдатів та офіцерів ЗСУ на Яворівському полігоні у Львівській області у рамках операції «Об’єднувач». До складу місії входить близько 200 канадських військовослужбовців.