ООН: Збитки від спаду туризму в світі можуть скласти 4 трильйони доларів

Згідно зі звітом ООН, економічний ефект від спаду туризму з початку пандемії може досягти 4 трильйонів доларів.

У спільному звіті Всесвітньої туристської організації ООН (ЮНВТО) і Конференції з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) виявлено, що відсутність повсюдної вакцинації в країнах, що розвиваються призводить до зростаючих економічних втрат.

Спалах пандемії коронавіруса майже зупинила міжнародні авіаперельоти на більшу частину минулого року, оскільки багато країн відмовилися дозволити незначні поїздки. У минулому році це пробурило дірку в туризмі і суміжних секторах на 2,4 трильйона доларів, і в звіті попереджається, що аналогічні втрати можуть статися в цьому році в залежності від поширення вакцини проти Covid-19.

«Відродження міжнародного туризму очікується в другій половині цього року, але, згідно зі звітом ЮНКТАД, в 2021 році як і раніше очікуються збитки в розмірі від 1,7 до 2,4 трлн доларів у порівнянні з 2019 роком», – заявили експерти.

Автори звіту звертають увагу на значний вплив масової вакцинації на туристичний сектор. У країнах з високим рівнем вакцинації економічні втрати не будуть такими високими, як у країнах, де вакцинація йде повільно або тільки починається. При нерівномірному рівні вакцинації – в деяких країнах вакцинується менш одного відсотка населення, в той час, як в інших більш 60% – економічні збитки зосереджений в країнах з низьким рівнем вакцинації.

Хоча очікується, що туристичний сектор швидше відновиться в країнах з високим рівнем вакцинації, таких, як США, ЮНВТО чекає, що міжнародний туризм повернеться до допандеміческому рівню не раніше 2023 року.

У звіті представлені можливі сценарії розвитку ситуації. По самому песимістичному сценарію в цьому році міжнародні поїздки впадуть на 75%. В цьому випадку туристичний сектор втратить 948 мільярдів доларів, а глобальний ВВП понесе загальні втрати в розмірі 2,4 трильйона доларів.

Другий сценарій заснований на скороченні міжнародних туристичних поїздок приблизно на 63%.

Відповідно до третьої оцінки, кількість відвідувань країн з низьким рівнем вакцинації від коронавіруса скоротиться на 75%, а в країнах, де значна частина населення вакцинована, туристичний потік скоротиться на 37%.

За другим сценарієм втрати світового ВВП прогнозуються на рівні 1,7 трильйона доларів, а по третьому – 1,8 трильйона.

«Очікується, що сектор туризму буде швидше відновлюватися в країнах з високим рівнем вакцинації, таких, як Франція, Німеччина, Швейцарія, Великобританія і США», – кажуть експерти.

«Світ потребує глобальних зусиль по вакцинації для захисту робочих, пом’якшення негативних соціальних наслідків і прийняття стратегічних рішень в області туризму, заснованих на потенційних структурних змінах», – сказала генеральний секретар ЮНКТАД Ізабель Дюран.

«Туризм – це рятівний круг для мільйонів, і просування вакцинації для захисту спільнот і сприяння безпечного відновлення туризму має вирішальне значення для відновлення робочих місць і генерування таких необхідних ресурсів», – сказав генеральний секретар ЮНВТО Зураб Пололікашвілі.