Через глобальне потепління рослинність Евересту піднімається все вище і вище

Кліматологи вивчили супутникові знімки схилів Евересту за останні два десятиліття і виявили, що рослинний покрив швидко просувається вгору і вже досяг 5500 метрів, повідомляють ТАСС і BBC

«Наступ вегетації може значно прискорити танення гімалайських льодовиків», – сказали в прес-службі Університету Ексетера.

«Швидке танення гімалайських льодовиків привернуло увагу багатьох колег – вони недавно показали, що швидкість цього процесу подвоїлася в період з 2000 по 2016 рік», – говорить Карен Андерсон, кліматолог з Університету Ексетера.

Кліматологи усього світу не сумніваються в тому, що глобальне потепління існує і що воно радикально змінить обличчя планети, якщо підвищення температури не підтримуватиметься в межах 1,5 градусів Цельсія.

Першими жертвами потепління, як показує практика, є полярні райони планети і гірські льодовики. Їх температура вже збільшилася на 4-9 градусів Цельсія в порівнянні з попередніми століттями, і це призведе до необоротного скорочення їх площі

За словами Андерсон, скорочення льодовиків в свою чергу безпосередньо впливає на роботу гірських екосистем та життя людини.