Литва зі строгими обмеженнями для нещеплених на роботі, в магазинах, ресторанах і на тренуваннях

По всій Литві пройшли протести проти коронавірусних сертифікатів. Однак, на думку влади, без обмежень, які повинні знизити ризик зараження, Литва скоро зіткнеться з необхідністю введення національного карантину, що ще більше вдарить по всім сферам життя в країні.

Згідно з рішенням уряду, коронавірусний сертифікат – це паспорт можливостей. Він видається в електронному або паперовому вигляді вакцинованим, а також тым, хто перехворів, якщо медичний тест показує достатню кількість антитіл.

Антіваксери можуть отримати цей сертифікат, але вони повинні пройти тести, які в приватних лабораторіях коштують від 22 до 60 євро. Однак тест вважається дійсним протягом 48 годин, тому вам потрібно буде робити його регулярно.

А поки паспорт можливостей потрібно буде пред’явити з понеділка, 13 вересня, в торгових центрах площею понад 1,5 тисячі квадратних метрів; у всіх непродовольчих магазинах; в місцях надання контактних послуг, в тому числі на підприємствах громадського харчування, на масових заходах, а також на робочому місці, якщо роботодавець приймає рішення не допускати людей до роботи без зазначеного документу.

Спочатку уряд мав намір заборонити нещепленим людям користуватися громадським транспортом і відвідувати медичні установи, за винятком випадків, коли потрібна екстрена медична допомога. Але пізніше кабінет змінив своє рішення по цих позиціях. Як зазначила радник президента Литви Ірена Сегаловічене, надання основних послуг повинно бути гарантовано навіть без паспорта.

У Вільнюському університеті не так-то просто потрапити до двору старого університету, який займає окремий квартал в Старому місті. На вході стоять спеціальні патрулі, які вимагають показати паспорт можливостей – тільки з ним можна ходити в школи та інші навчальні заклади країни.