Продовжується розслідування військових злочинів та злочинів проти людяності в Україні

“Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан вчора попросив групу країн у Гаазі підтримати його розслідування військових злочинів в Україні, заявивши, що “ситуація може погіршитися”, якщо міжнародна спільнота не вживе негайних заходів”, – повідомляє Reuters.

Про це Карім Хан заявив на зустрічі очолюваної Великобританією коаліції за участю прокурорів та міністрів юстиції десятків країн, які запропонували Гаазькому трибуналу фінансову, військову та юридичну допомогу.

Хан розпочав офіційне розслідування військових злочинів та злочинів проти людяності в Україні 28 лютого, через чотири дні після початку російського вторгнення.

Ціль полягає в тому, щоб розслідувати випадки звірств, скоєних під час війни, а також розслідувати події після анексії Криму Росією в 2014 році.

Київ дозволив суду досліджувати територію України і слідча група збирає докази в країні.

Хан сьогодні закликав держави об’єднатися, аби притягнути до відповідальності винних у звірствах.

“Якщо ми разом скористаємося цим моментом. Якщо нам вдасться встановити верховенство права, це буде вигідно не лише цій службі чи МКС, а й всьому міжнародному правопорядку”, – сказав він.

“Якщо ми не будемо діяти спільно, ситуація може погіршитися, і історія та жертви в усьому світі нам цього не вибачать”, – сказав Хан.