Більшість німців добре ставиться до трудових мігрантів

Фонд Бертельсманна провів велике соціологічне дослідження, результати якого були опубліковані вчора, 29 серпня. Вивчалося ставлення жителів Німеччини до трудових мігрантів.

Основний висновок, який зробили автори дослідження, полягає в тому, що скепсис німців щодо масової міграції поступово зменшується.

В ході дослідження під назвою «Культура гостинності між скепсисом і прагматизмом» соціологи інституту Kantar Emnid задавали питання про різні аспекти міграції.

Переважна більшість німців (80 відсотків) вважають, що влада країни всіх рівнів ставиться до іноземців позитивно. При цьому, мова йде про тих людей, які приїжджають до Німеччини на роботу легально.

В цілому 65 відсотків німців вважають, що трудова міграція допомагає впоратися з проблемами в німецькій економіці. Однак тільки 41 відсоток жителів Німеччини впевнений, що дефіцит працівників на ринку праці потрібно вирішувати за допомогою залучення більшого числа іноземних громадян.

Вирішення демографічної проблеми, пов’язаної зі старінням суспільства, більшість німців (64 відсотки) також бачать і в легальній міграції.

На думку глави Фонду Бертельсманна Йорга Дрегера, результати опитування показали, що Німеччина «добре впоралася зі стрес-тестом міграційного напливу». Дрегер вважає, що «населення чітко усвідомлює проблеми імміграції, але також бачить у ній можливості для старіючого суспільства».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що тільки 13 відсотків приросту населення в минулому році відбулося природним шляхом, а решта 87 відсотків забезпечили громадяни, які приїхали до ФРН з інших країн.

На 2,5 відсотка протягом 2018 року в порівнянні з 2017 роком збільшилася кількість жителів ФРН імміграційного походження, і тепер їх в Німеччині проживає 20,8 мільйона осіб.