Щоб приступити до роботи в Греції, потрібно буде пройти тест на коронавірус

“Нові автономні тести або експрес-тести для домашнього використання (тести на антигени), введені урядом Греції, стануть обов’язковими для співробітників в різних секторах з понеділка (19 квітня)”, – повідомляє MIA.

Такі тести повинні будуть зробити співробітники роздрібної торгівлі, супермаркетів, магазинів продуктів харчування і напоїв, транспорту, клінінгових служб, перукарень і салонів краси, букмекерських контор. Без негативного результату тесту на коронавірус співробітників на роботу не пустять. При цьому передбачені штрафні санкції за недотримання нового правила.

Заступник міністра охорони здоров’я Греції також пояснив, що самотестування буде обов’язковим для деяких з тих, хто працює в державному секторі і, зокрема, для тих, хто працює в муніципальних центрах обслуговування, для співробітників місцевих органів влади в рамках програми «Допомога на дому», в клінінгових службах і для судових службовців.

Вчора (14 квітня) на черговій прес-конференції міністр праці і соціальних справ Костіс Хадзідакіс і заступник міністра охорони здоров’я Василіс Кондосаманіс представили план самотестування в державному і приватному секторах, які відновили свою діяльність.

Хадзідакіс сказав, що нові рішення є частиною заходів по контролю за поширенням коронавіруса на робочому місці, а самотестування буде безкоштовним і обов’язковим один раз на тиждень. Результати тесту будуть внесені до спеціальної інтернет-платформи відповідною особою, звідки буде підтверджено негативний результат. У разі позитивного результату тесту співробітник повинен буде пройти повторне обстеження в медичному закладі протягом 24 годин.

Якщо первинний позитивний результат підтверджується, то видається сертифікат і співробітник поміщається на карантин.

Роботодавцям не дозволять наймати співробітників без негативного результату самоперевірки. Паралельно передбачені штрафи в розмірі від 300 до 1500 євро.

Роботодавці будуть зобов’язані інформувати співробітників про обов’язкові тести. В іншому випадку їм загрожує штраф у розмірі 300 євро.

Якщо роботодавець наймає співробітника без свідоцтва про проходження випробувань, штраф становить 500 євро.

Якщо є випадок, коли людина, яка отримала позитивний результат тесту, продовжує працювати, штраф для роботодавця становить 1500 євро.