Іран може виготовити ядерну боєголовку через місяць

Ірану залишилося близько місяця, щоб отримати достатньо матеріалу для виготовлення ядерної боєголовки. Про це повідомляє New York Times з посиланням на думки експертів, які проаналізували останні звіти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо Ірану.

Таке припущення, зазначає видання, може змусити Сполучені Штати та їхніх союзників активізувати зусилля по відновленню ядерної угоди 2015 року з Іраном – Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми Ірану (СВПД), з якого США вийшли в 2018 р.

Порівнюючи дані МАГАТЕ, експерти, цитовані газетою, прийшли до висновку, що в останні місяці Іран впритул підійшов до можливості створення ядерної боєголовки за рахунок накопичення досить збагаченого урану.

Аналітики вважають, що Тегеран відокремлює від цього етапу «приблизно місяць», тоді як представники федеральних агентств США, які, як нагадує видання, мають доступ до секретної інформації, вважають, що Іран зможе вийти на цей рівень в найближчі кілька місяців. Також буде потрібно час, щоб створити технологію доставки такої боєголовки, наприклад, за допомогою ракети.

«Тим не менше, – пише New York Times, – Іран ніколи не був такий близький до придбання ядерного військового потенціалу з моменту укладення ядерної угоди в 2015 році при президенті Бараку Обамі … Більш ніж через три роки після того, як президент Дональд Трамп відмовився від угоди, Іран, схоже, досяг успіху в своїх повільних і неухильних зусиллях з відновлення ядерного потенціалу країни”.