Ірландія готується до «жорсткого» Brexit

Уряд Ірландії активізував підготовку до «жорсткого» Brexit. Одночасно громадяни Сполученого Королівства останні кілька місяців почали масово оформляти ірландські паспорти.

Очевидно, що в уряді Ірландії сильно сумніваються в тому, що угода про вихід Великобританії з ЄС буде ратифікована парламентом країни. Звичайно, офіційно представники ірландської влади декларують, що все-таки сподіваються на позитивне рішення і підписання договору в найближчі тижні.

Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що «я і далі очікую, що ми будемо мати угоду між Лондоном і Брюсселем протягом найближчих декількох тижнів. Однак одночасно правильно і те, що ми кожен день прискорюємо підготовку до Brexit без угоди – саме цим зараз займається Ірландія».

Найбільш проблемним питанням, яке безпосередньо пов’язане з виходом Великобританії з Євросоюзу, є статус її кордону з Ірландією.

У той же час, жителі Сполученого Королівства, переживаючи за свою майбутню кар’єру, почали активно подавати прохання про видачу їм паспортів громадян Ірландії. Згідно зі статистичними даними, протягом 2018 року кількість бажаючих отримати ірландське громадянство серед британців збільшилася до 100 тисяч осіб. За роки, що минули після референдуму по Brexit, число бажаючих оформити паспорти сусідньої країни і залишитися в Євросоюзі збільшилося вдвічі.

Нагадаємо, раніше ми писали про скасування прем’єр-міністром Терезою Мей голосування в парламенті про вихід Великобританії з ЄС, яке мало відбутися 11 грудня 2018 року.

Джерело: news.eurabota.ua

09.01.2019