У 2019, швидше за все, доведеться вибирати – поїсти або зігрітися

Підтвердився негативний прогноз Асоціації постачальників торговельних мереж щодо інфляції у вересні-грудні 2018 року.

Очільник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко опублікував на своїй сторінці в Facebook підсумки альтернативного дослідження експертів організації. Підкреслюється, що ціни на продукти харчування в грудні в порівнянні з листопадом істотно збільшились. З переліку продуктів, які входять в так звану соціальну корзину, в листопаді подорожчали 27. Всього до соціальних продуктів згідно з рішенням українського уряду, зарахований 31 продукт.

Як зазначає експерт, значного підвищення у зв’язку з новорічними святами в грудні 2018 року не спостерігалося. Головним чином, впливали більш фундаментальні причини.

Найістотніше подорожчав буряк (46 відсотків), капуста (30 відсотків), картопля (30 відсотків) і цибуля (25 відсотків). Інші соціально-значимі продукти подорожчали від 1 до 4 відсотків. Серед них: морква, вершкове масло, яловичина, хліб, сметана, сало, курятина, морожена риба. На якісь частки відсотка подешевшали цукор, рис, гречка і яйця.

Як підкреслив А. Дорошенко: «Стабільна гривня, падіння цін на паливо, незначне підвищення мінімальної заробітної плати і низька купівельна спроможність українців сприятиме незначній продуктовій інфляції першого зимового місяця».

Оскільки з 1 січня 2019 року по всій Україні ціна на опалення піднялася від 4 до 20 відсотків, то, як зауважив А. Дорошенко: «… доведеться вибирати – або руки помити і зігрітися, або поїсти».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що незважаючи на збільшення середньої заробітної плати в Україні до 9 тисяч гривень, купівельна спроможність українців стабільно знижується.

Джерело: news.eurabota.ua

09.01.2019