Інфляція в Україні за підсумками січня істотно сповільнилася

Уповільнення інфляції, яке і далі спостерігається в Україні, обіцяє громадянам країни зменшення витрат сімейних бюджетів і можливість купити більше товарів і послуг.

Однак все це буде справедливо, якщо тенденція зростання заробітної плати і далі буде зберігатися, а курс національної валюти не вийде за рамки показників, які закладені в державному бюджеті на 2020 рік.

Згідно з даними Державної служби статистики, споживчі ціни в Україні в січні в порівнянні з груднем минулого року збільшилися всього на 0,2 відсотка. Для українців, які звикли до цінових стрибків, це пройшло практично непомітно.

При цьому в порівнянні з січнем 2019 року інфляція сповільнилася з 4,1 до 3,2 відсотка.

Рекордсменами подорожчання стали овочі – 6,6 відсотка. В цілому продукти харчування за січень додали в ціні всього піввідсотка. У той же час подешевшали яйця – на півтора відсотка і цукор – на 1,1 відсотка. Як говоритися, дрібниця, але приємно.

Трохи зросли в ціні алкогольні напої та тютюнові вироби (0,8 відсотка), а ціни на одяг і взуття стали менше на 5,6 відсотка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що протягом цього року максимальна пенсія поетапно буде підвищена на 1310 гривень і до кінця 2020 року складе 17 690 гривень.

Більшість українців не проти, щоб роботодавці значну частину зароблених грошей платили «в конверті».