Мексиканські інвестори загрожують Теотіуакану бульдозерами

“Уряд Мексики засудив несанкціоновані будівельні роботи в древньому місті Теотіуакані, недалеко від Мехіко”, – повідомляє BBC.

Міжнародна рада ООН по пам’ятникам і пам’яткам (Icomos) заявила, що бульдозери загрожують знищити до семи акрів в заповіднику.

Теотіуакан внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є однією з найпопулярніших туристичних пам’яток країни. Представники ООН попередили про будівельні роботи на цьому місці.

Компанія Icomos Mexico заявила, що бульдозери загрожують «археологічним, житловим і монументальним останкам» і закликала уряд Мексики рішуче втрутитися, щоб експерти могли прийти і оцінити збиток.

Експерти кажуть, що вони почали бити на сполох на початку цього року після початку будівництва, в тому числі з використанням важкої техніки, на околицях комплексу, коли спостереження було обмежено через пандемію.

У заяві Міністерства культури Мексики і Національного інституту антропології та історії говориться, що вони вже видали два накази про припинення будівництва в березні і порушили кримінальну справу в квітні.

За даними AP, власники прилеглих ділянок хочуть перетворити землю в парк розваг.

Офіційні особи попереджають, що в цьому районі є близько 25 археологічних споруд і печер з доіспанскими останками, а онлайн-петиція проти будівельних робіт зібрала майже 13000 підписів.

Теотіуакан, найбільш відомий своїми храмами-близнятами, пірамідами сонця і місяця, щорічно приваблює мільйони відвідувачів.

Стародавнє місто є найбільшим в своєму роді археологічною пам’яткою в Америці, і його руїни довгий час були оповиті таємницею.