ООН виключила канабіс зі списку наркотиків таких, як героїн

“Комісія ООН з наркотичних засобів проголосувала за виключення канабісу зі Списку IV, який включає небезпечні наркотики, що викликають сильну залежність, такі як героїн”,- повідомляє Національне громадське радіо США (NPR).

Однак ООН, як і раніше, вважає канабіс підконтрольною речовиною. Але рішення, підтримане США, може послабити обмеження на вивчення марихуани в терапевтичних цілях.

Комісія в складі 53 членів схвалила перехід на закрите голосування 27 голосами проти 25 при одному, що утримався. Росія категорично проти цього рішення, назвавши канабіс «найуживаніших наркотиком в світі».

Голосування в ООН було проведено після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я та експерти її комісії з наркозалежності випустили керівні принципи. Вони рекомендували виключити «канабіс і смолу канабісу» зі Списку IV Конвенції про наркотичні засоби 1961 р. Канабіс залишиться в Списку I замість того, щоб значитися в обох списках.

У своїх рекомендаціях Комісії ООН з наркотичних засобів Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що канабіс може мати побічні ефекти і викликати звикання. Але в той же час повідомлялося про такі побічні ефекти, як біль і блювота, а також про полегшення симптомів при таких захворюваннях, як анорексія, епілепсія і розсіяний склероз. Пояснюється, що, на відміну від опіатів, таких як фентаніл, канабіс не пов’язаний з високим ризиком смерті. Також вказується, що включення канабісу та гашишу в Список IV не відповідає критеріям для препарату, який повинен входити до цієї категорії.