Сварка між Іраном і Південною Кореєю загострилася через мільярдів нафтодоларів, заморожених санкціями США

Сварка між Іраном і Південною Кореєю посилюється, Тегеран загрожує судовим позовом, якщо Сеул не вивільнить понад 7 мільярдів доларів у вигляді поставок нафти, заморожених через санкції США.

Ісламська Республіка була третім за величиною торговим партнером Південної Кореї до того, як Сполучені Штати в односторонньому порядку вийшли з ядерного угоди між Тегераном і світовими державами в 2015 році і знову ввели жорсткі санкції.

Іран був ключовим постачальником нафти в бідну ресурсами Південну Корею і, в свою чергу, імпортував промислове обладнання, побутову техніку і запчастини для автомобілів з Сеула.

«Ми заблокували наші гроші на суму 7,8 мільярда доларів в банках Південної Кореї», – сказав іранський депутат Аліреза Салімі, фігурант справи.

Південна Корея прийняла поставку іранської нафти, «але не заплатила за неї», – сказав він AFP, звинувачуючи її: «Вона не є надійним торговельним партнером та повинна виплачувати відсотки на гроші, які вона тримає неправомірно».

Представник міністерства закордонних справ Сеула заявив, що точну суму «важко підтвердити».

Південна Корея припинила купувати іранську нафту після того, як колишній президент США Дональд Трамп відмовився від ядерної угоди в 2018 році, знову наклавши жорсткі санкції і пригрозивши покарати будь-якого, хто купує сиру нафту в Ірану.

За даними посольства Ірану в Сеулі, в тому ж році товарообіг між Іраном і Південною Кореєю скоротився вдвічі порівняно з 2017 роком, коли він становив 12 мільярдів доларів.

За даними посольства, до середини липня 2020 року об`єм торгівлі впав до 111 мільйонів доларів.

У січні Стражі ісламської революції заарештували південнокорейський танкер Ханкук Чеми і протримали його і капітана судна протягом трьох місяців нібито за передбачувані екологічні порушення.

У Південній Кореї арешт був розцінений, як спроба змусити Сеул передати заморожені кошти, хоча Тегеран неодноразово заперечував будь-який зв’язок.

Минулого тижня міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдолахян попередив, що його країна подасть в суд на Південну Корею, якщо та продовжить відмовлятися виплатити свій борг.

«Тиск з боку США на Сеул – це факт, але ми не можемо продовжувати закривати очі на це питання», – сказав він.

За його словами, якщо Сеул не зможе розблокувати кошти, уряд дозволить центральному банку Ірану подати в суд на двох південнокорейських кредиторів, що володіють грошима.