Шрі-Ланка виплатить нафтовий борг Ірану чаєм

Як повідомляє ВВС, Шрі-Ланка планує погасити свій борг за минулий імпорт нафти з Ірану, розплатившись чаєм.

За словами Рамеша Патірана, міністра, який відповідає за чайні плантації, його країна щомісяця відправлятиме в Іран чаю на 5 мільйонів доларів у рахунок погашення боргу в 251 мільйон доларів.

Шрі-Ланка переживає серйозну боргову та валютну кризу, що посилюється втратою доходів від туризму під час пандемії коронавірусу. Проте вперше острів скористається чаєм погашення зовнішнього боргу.

Патирана сказав, що цей спосіб оплати не порушить санкції ООН чи США щодо Ірану, оскільки чай класифікується як продукт харчування гуманітарного призначення. І іранські банки, внесені до чорного списку, не братимуть участі в оплаті.

“Ми сподіваємося відправляти чаю на 5 мільйонів доларів щомісяця, щоб заплатити Ірану за нафту, яку ми отримали за чотири роки”, – сказав він.

Ця схема заощадить Шрі-Ланке таку необхідну іноземну валюту, оскільки платежі Ірану будуть проводитися в рупіях (місцевій валюті) за рахунок продажу цейлонського чаю.

Шрі-Ланка виробляє близько 340 млн. кг чаю на рік. Минулого року країна експортувала 265,5 мільйона кг, а виторг становив 1,24 мільярда доларів. У цій галузі працює майже 5% населення Шрі-Ланки.