Україна будує завод з виробництва турецьких дронів

Як повідомляє AFP, Україна, армія якої використовує турецькі безпілотники проти проросійських сепаратистів на Донбасі, побудує на своїй території завод з виробництва дронів, зазначивши, що це викличе роздратування Росії.

«Обрана площадка для будівництва цього заводу», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на прес-конференції з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу у Львові, додавши: «На шляху реалізації цього проекту було кілька перешкод, але вони усунуті”.

Міністр закордонних справ Туреччини не став коментувати це питання, але підкреслив, що Київ і Анкара «йдуть по шляху до зміцнення відносин у багатьох сферах», пославшись на оборонний сектор.

В кінці вересня міністр оборони України Андрій Таран і Халюк Байрактар, генеральний директор Baykar, компанії, що виробляє дрони Bayraktar, підписали в Києві меморандум, який передбачає будівництво центру обслуговування дронів, який також буде служити хабом для навчання операторів.

«Це важливий момент для нас», – сказав президент України Володимир Зеленський під час підписання угоди.

Свій центр Baykar побудує недалеко від міста Василькова під Києвом, де дислокується бригада ВПС України.

За даними ЗМІ, всього Київ планує закупити близько 50 таких дронів.

“Туреччина вже кілька років працює над тим, щоб зарекомендувати себе в якості важливого партнера в співтоваристві країн, які виробляють дрони. Однак продаж дронів Києву ставить Анкару в складне становище у відносинах з Москвою, з якою Туреччина також співпрацює в оборонному секторі”, – відзначає AFP .