Білоруська спортсменка відмовилася покидати Токіо і попросила політичного притулку в Європі

“Поліція Японії стверджує, що білоруської спортсменки Христини Тімановскої немає в поліцейській дільниці токійського аеропорту Ханеда. Про це в понеділок журналістам заявил член японського парламенту Тайга Ісікава”, – повідомляє ТАСС.

«Заступник офіцера поліції в аеропорту Ханеда запевнив мене, що її тут немає. Однак поліція не повідомила, чи була вона тут і коли покинула це місце», – сказав депутат. Він прибув до аеропорту для зустрічі з Тімановскою.

«Я маю намір домагатися зустрічі з нею. Я попрошу не передавати її білоруській стороні», – сказав Ісікава репортерам, які зібралися біля поліцейської дільниці.

Національний олімпійський комітет Білорусі повідомив, що тренерський штаб легкоатлетичної команди прийняв рішення відправити Тімановську додому через її емоційний та психологічний стан.

Представники опозиційного Білоруського фонду солідарності в спорті заявили, що Тімановську хотіли примусово вислати з Токіо в зв’язку з критикою дій тренерського штабу білоруських спортсменів.

Тімановська заявила, що хоче політичного притулку в Європі. Вона також попросила Міжнародний олімпійський комітет втрутитися і допомогти їй. За словами Тімановської, на неї чинився тиск, і її намагалися вивезти з Японії без її згоди.

“Тімановська переночувала в готелі, розташованому в токійському аеропорту Ханеда”, – повідомив сьогодні на щоденному брифінгу глава прес-служби Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Марк Адамс.

Адамс також підкреслив, що вчора ввечері представники оргкомітету змогли особисто поспілкуватися з Тімановською.

Вона повідомила кореспонденту Reuters через Telegram, що в неділю головний тренер Білорусії з’явився до неї в кімнату в спортивному селі і сказав їй, що вона повинна виїхати.

«Головний тренер підійшов до мене і сказав, що є наказ зверху мене забрати. О 5 годині вони прийшли до моєї кімнати і сказали, щоб я збирала валізи і відвезли до аеропорт. Я не повернуся до Білорусі. ”

Головний тренер Білорусі з легкої атлетики Юрій Моісевіч заявив державному телебаченню, що «бачив, що з нею щось не так … Вона або була не одна, або не хотіла розмовляти».

“Керівний орган МОК запросив повний звіт у Олімпійського комітету Білорусі”, – сказав Адамс.

Після тривалих переговорів з різними офіційними особами вона також подала прохання про надання притулку в Японії.

Уряд Японії заявив, що спортсменка була в безпеці, поки організатори з Токіо-2020 і МОК перевіряли її наміри. «Японія координує свої дії з зацікавленими країнами і продовжує вживати відповідних заходів», – сказав генеральний секретар кабінету міністрів Кацунобу Като.

Сьогодні Польща і Чехія запропонували свою допомогу.

Офіційний представник міністерства закордонних справ Польщі Марцин Пшідах написав в Twitter, що Тімановській «запропонували гуманітарну візу, і вона може продовжити свою спортивну кар’єру в Польщі, якщо вона вирішить».

Міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулханек заявив, що вважає ситуацію з Білоруссю «скандальною».

«Чеська Республіка готова допомогти. Ми пропонуємо їй візу для в’їзду на територію, щоб вона могла подати заяву про міжнародний захист разом з нами. Наше посольство в Токіо також готове допомогти».

Відмова Тімановської сісти в літак підкреслює розкол в Білорусі, колишній радянській республіці, керованої авторитарним президентом Олександром Лукашенком.

Представник МОК заявив в понеділок, що він вжив низку заходів проти Олімпійського комітету Білорусі напередодні Ігор після загальнонаціональних протестів в країні. У березні МОК відмовився визнати обрання сина Лукашенка Віктора главою Олімпійського комітету країни. І батькові, і синові заборонено відвідувати ігри в грудні.