Кити перед будівлею парламенту. Акція Грінпіс

Інсталяцію, яка демонструвала б китів природного розміру, що з’являються з моря відходів, розмістила вчора організація Грінпіс перед угорським парламентом в Будапешті. Акція полягає в тому, щоб привернути увагу на проблему пластика.
Кити з’являються з моря сміття, зібраного на італійському узбережжі. Сьогодні композиція перенесена в інше жваве місце столиці Угорщини – площу Ференца Діка.
Як підкреслив експерт організації Гергелі Симон, щорічно виробляється 300 мільйонів тонн пластмаси, з яких близько половини призначені для одноразового використання, а Дунай щодня транспортує 4,2 тонни пластикових відходів в море. «Тому ми також сприяємо забруднення морів пластиком»,- підкреслив він.
Грінпіс хоче звернути увагу на той факт, що, хоча в деяких країнах, наприклад, в Румунії та Австрії було прийнято рішення заборонити використання одноразових пластикових пакетів, в Угорщині таке рішення не було прийнято.
Організація в Інтернеті збирає підписи під петицією з цього питання. «Дві найбільші річки країни, Дунай і Тіса, забруднені пластиком, і кожну хвилину пластикове сміття потрапляє до океанів. Так давайте будемо вимагати, щоб одноразові пластикові пакети були заборонені в нашій країні»,- написано в документі.