Німеччина поступово стає країною іммігрантів

За даними Інституту досліджень ринку праці (IAB), через 20 років близько 35 відсотків жителів ФРН матимуть імміграційне походження.

Герберт Брюкер, керівник дослідницької групи в IAB, в інтерв’ю авторитетному німецькому виданню Welt заявив, що протягом найближчих десятиліть частка жителів Німеччини, які мають імміграційне походження буде неухильно збільшуватися. У найбільших містах країни частка іммігрантів та їхніх спадкоємців виросте до 70 відсотків.

Брюкер навів приклад міста Франкфурта-на-Майні, зазначивши, що «там вже зараз кожен другий має міграційне походження». У Берліні на сьогодні проживає 35 відсотків іммігрантів. «Те, що ми сьогодні бачимо в великих містах, буде нормою для країни в цілому»,– додав експерт.

Разом з тим він підкреслив, що уявлення про те, що в майбутньому в країні буде «меншість» німців і «більшість» мігрантів помилкове. «Німці завжди будуть найбільшою групою»,– підкреслив Герберт Брюкер.

За оцінками фахівців IAB, в найближчі десятиліття Німеччина щорічно потребуватиме постійного притоку сотень тисяч трудових мігрантів. Ці люди будуть потрібні, щоб підтримувати необхідний рівень працездатності населення та економіки країни. «У сфері міграції ми конкуруємо з іншими країнами. Це стосується фахівців високої і низької кваліфікації. Потенціал мігрантів із східних країн-членів Європейського союзу, таких як Румунія і Болгарія, а також Іспанія або Португалія, практично вичерпаний»,– розповів Брюкер.

Саме з цієї причини вже з 1 січня 2020 року набирає чинності нове імміграційне законодавство ФРН, яке істотно полегшить працевлаштування громадян, які приїжджають з країн, що не входять до ЄС, в тому числі України. Уряд Німеччини просто був змушений прийняти цей закон, оскільки на ринку праці країни збільшується дефіцит працівників різної кваліфікації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що найбільша нестача фахівців в середньостроковій перспективі буде спостерігатися в IT-індустрії Німеччини.

Згідно з результатами соціологічного дослідження Фонду Бертельсманна, 80 відсотків німців позитивно ставляться до трудових мігрантів.