Литовські перевізники беруть від нелегальних мігрантів від 3 до 8 тисяч євро

“Організатори нелегальної міграції в Литві перевозять мігрантів, що опинилися в країні, до країн Західної Європи за плату до 8 500 євро”, – повідомляє національне радіо LRT. Група співробітників провела журналістське розслідування.

Зібрані дані показують, що литовці беруть участь в міжнародній мережі по незаконному ввезенню мігрантів.

«Поїздка з Литви до Німеччини коштує від 3 000 до 8 500 євро. Тим, хто заплатив максимальну суму, обіцяють фальшиві документи», – повідомляє портал LRT.

Серед учасників незаконного обороту журналісти ідентифікували литовські компанії, що перевозять товари по міжнародним маршрутам. Деякі схеми втечі з Литви координуються носіями арабської мови, які хочуть оплатити поїздку через страхові компанії в Туреччині.

«Це дозволяє обійти традиційну банківську систему і не залишити жодних слідів фінансових транзакцій», – сказали в LRT.

З початку 2021 року на литовсько-білоруському кордоні затримано понад 4000 нелегальних мігрантів з країн Азії та Африки. Це в 50 разів більше, ніж за весь 2020 рік. Вважається, що їх кінцева мета – країни Заходу.

В кінці травня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна перешкоджає переміщенню нелегальних мігрантів у сусідню країну. Але, з огляду на політичний тиск з боку Заходу, Мінськ оголосив, що припинить це робити.