Олег Сенцов доставлений до Москви в рамках процесу обміну полонених

Український режисер Олег Сенцов, засуджений до 20 років позбавлення волі в Росії за звинуваченням у тероризмі, був доставлений з виправної колонії, де він відбував покарання, у в’язницю в Москві, повідомляють ЗМІ. Це відбулося як частина процесу обміну ув’язненими між Росією і Україною.

“Сенцов переправлений з колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де він відбував покарання, в Москву – в Бутирку”, – повідомляє агенство Інтерфакс. За версією агенції, режисер “доставлений до Москви в рамках процесу обміну” полоненими між РФ і Україною

Агентство ТАСС також повідомило про перевезення Сенцова з колонії в Москву, не уточнивши, в якій слідчий ізолятор він був доставлений. Інші ЗМІ повідомляють, що він знаходиться в Лефортовської в’язниці в російській столиці.

Адвокат засудженого не підтвердили інформації про етапування режисера з колоніі. Він сказав, що кілька днів тому його клієнт як і раніше знаходився у виправній колонії в місті Лабитнангі на Крайній Півночі.

В останні дні російські ЗМІ надають інформацію про припинення переговорів між Росією і Україною про обмін ув’язненими та особами, затриманими обома країнами. Згідно з цими повідомленнями, обмін може відбутися до кінця серпня за участю 60-70 чоловік, по 30-35 чоловік з кожного боку.

Російські ЗМІ цитують українського політика Віктора Медведчука, який брав участь в переговорах з обміну ув’язненими і сказав, що переговори тривають. «Я знаю, що такі переговори ведуться, але остаточного варіанту поки немає. Питання Сенцова не було остаточно вирішено “, – сказав Медведчук.

На Україні суд в Києві прийняв рішення про звільнення журналіста з російського агентства РІА Новини Кирила Вишинського з-під варти. Це рішення не було очікуваним – всього кілька днів тому російські ЗМІ передбачали, що в планований обмін не ввійдуть найвідоміші увязнени , такі як Вишинський і Сенцов. Передбачалося, що для їх звільнення буде потрібний інший механізм, ніж прогнозована заміна. У той же час було відзначено, що Вишинський є пріоритетом для Росії.