У Давосі лікуються від емоційного вигорання і депресії

У другій половині 19 століття Давос був відомий, як чарівне місце для лікування туберкульозу. Медичний туризм процвітає там і сьогодні, повідомляє Deutsche Welle. Однак хвороби інші: емоційне вигорання і депресія.

Давос, який в основному відомий як місце зустрічі Великої еліти, багато в чому зобов’язаний своїй славі німецькому лікарю.

У середині 19-го століття Давос був маленьким селом. І якби не доктор Олександр Шпенглер, то воно, скоріш за все, ніколи б не потрапило до центру уваги. Приблизно в 1860 році Шпенглер виявив, що клімат в цьому селі якимось чином захищає його жителів від туберкульозу. А в той час ця смертельна хвороба поширювалася по всій Європі.

Коли це стало відомо, Давос почав приваблювати пацієнтів з усього континенту. Лікарні та санаторії проростають, немов грибочки. Тут багаті і знамениті іноземці відпочивають на шезлонгах на просторих терасах. Серед перших гостей маленького швейцарського села в той час були Артур Конан Дойл (творець Шерлока Холмса), який супроводжував свою, хвору на туберкульоз, жінку, а також ще двох всесвітньо відомих письменників: німець Томас Манн і шотландець Роберт Луїс Стівенсон.

Правда про емоційне вигорання розкривається.

Сьогодні Давос більше не приваблює хворих на туберкульоз. Більшість санаторіїв були перетворені на розкішні готелі, такі як наприклад, в Шацальп, в якому розігрується дія знаменитого роману “Чарівна гора” Томаса Манна.

Проте, Давос донині залишається центром медичного туризму, за винятком того, що хвороби вже інші. Сюди і на курорти в околицях приїжджає все більше людей, які страждають від депресій і емоційного вигорання (бернаут).

“Особливістю Давосу є гори і контакт з природою, якою користуються люди. Цей контакт дійсно допомагає їм відновити свою внутрішню рівновагу”, – пояснює Майкл Пфафф, головний психіатр в клініці холістики Engandina.

Туристична влада Давосу тісно співпрацює з лікарнями. Мета полягає в тому, щоб запропонувати найбільш привабливі та корисні пропозиції, щоб курорт став місцем для медичного туризму. Наприклад, цього року вони мають намір організувати спеціальний літній табір для людей, які страждають від емоційного вигорання. За словами представника мерії Самуеля Розенаста, пацієнтам буде запропоновано зупинитися на фермі неподалеку, взяти участь у різних видах спорту і гірських поїздках. “Багато людей занадто багато працюють і допрацьовуються до вигорання. Їм потрібен спокій і реабілітація – найкраще там, де є хороше повітря і немає стресу», – пояснює він.

Клініка Майкла Пфаффа – єдина в Швейцарії, що лікує пацієнтів, які страждають хронічним стресом. У ній є 55 місць для пацієнтів. усі вони зайняті цілий рік. Тут пацієнти скаржаться на фізичний біль, депресію, панічні страхи та інші психосоматичні симптоми. За словами Пфаффа, багато хто з них є менеджерами середньої ланки, і стрес викликаний їх роботою.

“Коли ми відкрили клініку 10 років тому, ми думали, що в основному вищі керівники будуть приїжджати сюди в пошуках поліпшення здоров’я і, можливо, келиха червоного вина перед сном. Однак виявилося, що в основному прибувають люди середньої та вищої ланки. Очевидно, що вони піддаються найбільшому стресу”, – пояснює доктор.

За його словами, найбільшими експлуататорами є фінансові та страхові компанії, які вимагають, щоб їхні співробітники працювали якомога більше, перебуваючи під великим стресом, але платять їм належним чином. Багато пацієнтів працюють у Цюріху, який є швейцарським та міжнародним фінансовим центром.

Все більше і більше страждають від хронічного стресу

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) включила емоційне вигорання (бернаут) до свого списку хвороб. Згідно з оцінкою організації, сьогодні кожен п’ятий підліток і кожен четвертий дорослий знаходяться під загрозою емоційного вигорання хоча б один раз у своєму житті. У Німеччині кількість днів, проведених у відпустці через хвороби пов’язані з психічними розладами, потроїлася у порівнянні з 1997 роком. У Швейцарії –  на 50% всього за 7 років. Опитування Gallup показує, що 25% всіх працюючих «вигорають» майже кожен день. Найгіршою є проблема для покоління, народженого на початку тисячоліття: У США 84 відсотки цих молодих людей страждають від емоційного вигорання на робочому місці. На думку експертів, жінки піддаються більшому ризику, ніж чоловіки.

Дослідження, проведене в 2018 році, показало, що до 2030 року медичні витрати на терапію психічних розладів складуть гігантську суму в 16 трильйонів доларів. Лікарі вважають, що заходи, вжиті компаніями для вирішення цієї проблеми, вкрай неадекватні.

Ось чому психічне здоров’я також є однією з основних тем Всесвітнього економічного форуму в Давосі цього року.