Інфляція у Британії досягла піку згідно з даними за останні 30 років

“У грудні інфляція у Великій Британії зростала швидше, ніж очікувалося, і досягла майже 30-річного максимуму. Це посилює тиск на Банк Англії з метою знову підвищити відсоткові ставки”, – пише Reuters.

За даними Британського національного статистичного управління, річний рівень інфляції споживчих цін зріс до 5,4% з 5,1% у листопаді, що є найвищим рівнем із березня 1992 року. Економісти, опитані агентством Reuters, очікували зростання до 5,2%.

Фінансові ринки вже більш ніж у 90% оцінюють ймовірність підвищення Банком Англії ключової процентної ставки до 0,5% у лютому. Минулого місяця він став першим великим центральним банком у світі, який посилив свою політику з початку пандемії.

«Банку Англії досі не подобалася його позиція у грошово-кредитній політиці. Сьогоднішні сюрпризи у вигляді підвищення як загальної, так і базової інфляції, безумовно, не допоможуть», — сказав Амброуз Крофтон, стратег із глобальних ринків.

Інфляція різко зросла більшості розвинених країн, відбиваючи глобальне зростання ціни енергоносії і проблеми з ланцюжками поставок.

Очікується, що інфляція у Сполученому Королівстві досягне нового максимуму у квітні, коли регульовані рахунки за електроенергію для домашніх господарств збільшаться приблизно на 50%.