Китай засудив звинувачення США в хакерських атаках на Microsoft, які були сфабриковані

Китай піддав різкій критиці «необґрунтовані» звинувачення в тому, що він здійснив велику кібератаку проти американського технологічного гіганта Microsoft, повідомляють AFP і BBC.

Група західних країн звинуватила Китай у зломі Microsoft Exchange, популярної платформи електронної пошти, використовуваної компаніями по всьому світу.

У спільній заяві міністерство державної безпеки Китаю звинувачувалось в підриві глобальної стабільності і безпеки.

Китай завжди заявляв, що виступає проти всіх форм кіберзлочинності.

Вчора Нова Зеландія приєдналася до групи країн, включаючи Великобританію, США та Австралії, звинувативши підтримуваних державою китайських суб’єктів в «зловмисної кіберактівності» в країні, включаючи атаку на Microsoft.

Посольство Китаю в Веллінгтоні назвало звинувачення «безпідставними і безвідповідальними».

«Уряд Китаю є стійким прихильником кібербезпеки», – йдеться в заяві посольства у відповідь на питання репортера. У ньому додано: «Створення звинувачень без доказів є зловмисним».

Посольство Китаю в Австралії повторило ці коментарі, назвавши Вашингтон «чемпіоном світу з зловмисним кібератак».

У свою чергу, представник МЗС Китаю підкреслив: «Сполучені Штати зібрали своїх союзників, щоб виступити з необгрунтованою критикою Китаю з питання кібербезпеки, цей крок сфабрикований на порожньому місці … (і) повністю мотивований політичними цілями. ”

Хакерська атака на Microsoft торкнулася не менше 30 000 організацій по всьому світу.

Система Exchange забезпечує електронну пошту великим корпораціям, малим підприємствам і державним установам по всьому світу.

Microsoft звинуватила китайську групу кібершпіонажу у використанні уразливості в Microsoft Exchange, яка дозволяла хакерам мати віддалений доступ до поштових скриньок.

Група, відома як Hafnium, була визначена Центром аналізу загроз Microsoft як фінансується державою і діюча за межами Китаю.

Західні джерела в області безпеки вважають, що Hafnium отримав попередню інформацію про те, що Microsoft має намір виправити або закрити уразливість, і поділився нею з іншими китайськими групами, щоб максимізувати її корисність до того, як вона застаріє.

«Ми вважаємо, що кібероператори, що працюють під контролем китайської розвідки, дізналися про уразливість Microsoft на початку січня і почали змагатися за її використання до того, як [вона] була широко виявлена ​​у відкритому доступі», – повідомив BBC джерело в системі безпеки. Si

Злом сигналізує про перехід від цільової шпигунської кампанії до вторгнення і грабежів, що, на думку західних служб безпеки, викликає побоювання з приводу ескалації кіберповеденія Китаю.

Міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що китайський уряд «проігнорувало неодноразові заклики припинити свою безрозсудну кампанію, замість того, щоб дозволити учасникам, підтримуваним державою, активізувати свої атаки і діяти нерозважливо, коли їх спіймають».

Білий дім заявив, що залишає за собою право вжити подальших заходів проти Китаю у зв’язку з його кіберактівностью.

Президент США Джо Байден заявив репортерам, що китайський уряд, можливо, не саме здійснювало атаки, але «захищало тих, хто це зробив. І, можливо, навіть допомогло їм, щоб вони могли це зробити».

Міністерство юстиції США також порушило кримінальні справи проти чотирьох хакерів MSS, які, за його словами, пов’язані з довгостроковою кампанією, націленою на іноземні уряди і організації в ключових секторах як мінімум в десятці країн.