Оголошено про першу кібер-катастрофу в історії Німеччини

Місцева влада в німецькому районі Анхальт-Биттерфельд, одному з 11 районів на північному сході землі Саксонія-Ангальт, заявили, що знаходяться в надзвичайному стані після того, як хакери заблокували їх комп’ютерні системи.

Це перша в світі «кібер-катастрофа», підтвердив федеральний наглядовий орган Німеччини з кібербезпеки, цитований агентством Reuters.

«Ми майже повністю паралізовані», – сказав представник Анхальт-Биттерфельд.

Місцева влада вкрай стурбована тим, чи зможуть вони відновити свої електронні послуги на наступному тижні, попереджаючи, що вони, ймовірно, будуть обслуговувати громадян біля стійки. При цьому немає ніяких коментарів з приводу особистості хакера або чи був потрібний викуп. Влада тільки заявили, що розслідування триває.

Одним з перших пояснень атаки було твердження, що в Анхальт-Биттерфельді використовувалися застарілі і погано обслуговуються програмні системи, дуже вразливі для атак хакерів.

Населення Анхальт-Биттерфельд становить 157 000 осіб. Першими від теракту постраждають люди, які отримують соціальну допомогу. Після того, як «злом» був оголошений кібер-катастрофою, місцева влада розраховує отримати допомогу від федеральної влади Німеччини.

Німецьке агентство з кібербезпеки BSI оголосило, що негайно відправило кризову групу в Анхальт-Биттерфельд. Тим часом, стало ясно, що інші райони Німеччини зазнали кібератаки, але вперше була оголошена кібер-катастрофа.

Справа Анхальт-Биттерфельд – ще одна кібератака на суспільну інфраструктуру. Сполучені Штати недавно атакували Colonial Pipeline, систему управління трубопроводом на південному сході Техасу, який проходить через Техас. Потім з’ясувалося, що це був шантаж і на перезавантаження системи пішло повних 6 днів (з 6 по 12 травня 2021 року).