Демократи сильно постраждали в битві за свідків в імпічменті Трампа

Демократи США серйозно постраждали у своїх спробах викликати свідків у процесі імпічменту президента Трампа. Четверо республіканців повинні були проголосувати з ними, щоб дати свідчення, але один з небагатьох нерішучих сенаторів заявив, що не підтримає цей захід, повідомляє BBC.

Ламар Александер сказав, що демократи довели, що Трамп діяв неналежним чином, але це не неминучий злочин. Така його заява відкриває шлях для можливого виправдання для президента в Сенаті в п’ятницю.

Демократи хотіли викликати колишнього радника з національної безпеки Джона Болтона, який прокоментував, що Трамп прямо сказав йому, що він відмовляється від військової допомоги США в Україну, поки вони не погодилися почати розслідування проти його суперника Джо Байдена.

У заяві ввечері в четвер після тривалої сесії питань і відповідей в Сенаті Александер, який представляє Теннессі, заявив, що демократи довели, що дії Трампа “недоречні”.

79-річний сенатор сказав “що немає необхідності в додаткових доказах, щоб довести те, що вже доведено, і що не відповідає високій межі Конституції Сполучених Штатів щодо неминучого злочину”.

“Питання не в тому, чи зробив це президент, а в тому, повинен Сенат Сполучених Штатів чи американський народ вирішити, як бути із тим, що він зробив. Я вважаю, що Конституція передбачає, що люди повинні прийняти це рішення на президентських виборах, які починаються в Айові в понеділок”.

Демократи сподівалися, що чотири сенатори-республіканці – Мітт Ромні, Ліза Мурковскі і Сьюзен Коллінз, а також Ламар Александер – дозволять їм набрати 51 голос, необхідний для виклику свідків. У четвер Коллінз приєднався до Ромні, заявивши, що вона також буде голосувати за більшу кількість свідків.

Заява Александера є ознакою того, що республіканці зможуть заблокувати цей крок і покласти край процесу проти Трампа з очікуваним виправдувальним вироком. Для його відсторонення від посади потрібно дві третини голосів у Сенаті, а у республіканців більшість становить 53-47 голосів.

Очікується, що кожна сторона представить остаточні аргументи на сесії в п’ятницю, перш ніж Сенат проголосує за слухання свідків. Якщо голосування закінчиться рівністю, це означатиме, що пропозиція зазнала невдачі, якщо тільки голова Верховного суду Сполучених Штатів Джон Робертс, який головує в цьому процесі, не вирішить припинити його, що малоймовірно.

Раніше на цьому тижні інформація від New York Times про те, що Болтон написав у своїй майбутній книзі, що президент прямо сказав йому, про відмову Україні у військовій допомозі, поки влада цієї країни не кине «бруд» в політичного конкурента Трампа, є ключовим звинуваченням в імпічменті проти президента.

Стаття посилила спроби демократів викликати нових свідків процесу і одночасно активізувала зусилля республіканців, щоб продовжити процес, не викликаючи нікого.

Якщо інформація Болтона вірна, і він свідчитиме про це, він буде першим свідком у процесі, який безпосередньо зв’яже президента з (передбачуваний обмін послугами) з Україною і зловживанням президентською владою.

Білий дім виступив проти публікації книги Болтона, посилаючись на проблеми безпеки. Рада національної безпеки заявляє, що в книзі містяться «цілком секретні» деталі, які необхідно видалити, – твердження, яке Болтон відкидає.

Адвокат Болтона Чарльз Купер відповів на лист від NSC минулого тижня, заявивши, що в книзі немає нічого “цілком таємного”.

«Ми не вважаємо, що будь-які з цих даних можуть розумно вважатися засекреченими», – написав Купер в електронному листі в Білий Дім 24 січня, повідомляє «Вашингтон пост».

Купер також прокоментував, що він просив прискорити розгляд глави про Україну, додавши, що Болтон «готується» до можливості його виклику для надання свідчень у цьому процесі.